ma 25 maart 2024

Europese Commissie: Eternal You

Na de vertoning van Eternal You zal moderator Charley Fiedeldij Dop in gesprek gaan met Dasha Simons, lid van Team Europe Direct en Linda Kool, senior onderzoeker aan het Rathenau Insituut, over AI, ethiek en het Europese beleid. Met als centrale vraag: hoe bescherm je burgers in de tijd van AI?

Dasha Simons is gepassioneerd over het terugbrengen van de menselijke hartslag in technologieontwikkeling door AI te ontwerpen die verklaarbaarder, transparanter en eerlijker is. Dasha geeft als lid van Team Europe Direct gastlezingen met een focus op Trustworthy AI. Zij doet dat namens de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. Bij IBM geeft ze als Managing Consultant Trustworthy AI operationeel tot C-level advies over betrouwbare AI en leidt ze het Trustworthy AI-team voor Noord-Europa. 

Linda Kool is sinds 2012 werkzaam bij het Rathenau Instituut waar zij onderzoek coördineert binnen het thema Digitalisering. Zij richt zich op maatschappelijke en ethische vraagstukken rondom (opkomende) digitale technologie. Wat is er nodig om digitale innovaties op een maatschappelijk verantwoorde manier in te zetten? Naast haar werkzaamheden bij Rathenau is ze ook lid van de SER-commissie Digitale Transitie en van de UNESCO AI-expertgroep.

Charley Fiedeldij Dop is Hoofd Lokale Burgervergaderingen bij Bureau Burgerberaad, een non-profit organisatie die zich inzet voor de implementatie van impactvolle burgervergaderingen (een vorm van deliberatieve democratie die burgers centraal stelt bij het oplossen van de grootste maatschappelijke uitdagingen). Ze is freelance gespreksleider, ervaren programmamaker en heeft een achtergrond in culturele antropologie en internationale studies.

Voertaal: Engels

Dit programma wordt aangeboden in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland

Sprekers

©Roel Siebrand

Charley Fiedeldij Dop

moderator

Linda Kool

expert
Jan Boeve / De Balie

Dasha Simons

expert