ma 11 april 2022

Inleiding door moderator Jelle Brandt Corstius

Ieder jaar roept het Europees Parlement de winnaar van de Sacharov-prijs voor vrijheid van denken uit, aan individuen en organisaties die strijden voor de bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden. In 2021 werd de prijs uitgereikt aan de democratische oppositieleider in Rusland, Alexei Navalny
Navalny is al meer dan een decennium de belangrijkste oppositieleider van het land en staat bekend om zijn strijd tegen corruptie en tegen schending van mensenrechten door het Kremlin, onder leiding van Poetin. Hij zit momenteel een gevangenisstraf uit in een strafkamp in Rusland voor het organiseren van demonstraties tegen het Kremlin.

In het kader van de Sacharovprijs en de Russische mensenrechten situatie vertonen wij de film F@ck this Job als een van de twee filmspecials.
Rusland expert en reisjournalist Jelle Brandt Corstius verzorgt een korte introductie bij de film.

Deze vertoning is gratis toegankelijk (reserveer wel een ticket) en wordt gefinancierd met behulp van de Europese Unie. Movies that Matter is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van het programma.

Jelle Brandt Corstius
Jelle Brandt Corstius is schrijver, Ruslandexpert en maker van reisdocumentaires. Hij werd “de minst saaie Nederlandse reisjournalist” genoemd. Voor zijn werk als Rusland-correspondent reisde hij door het voormalige Oostblok op zoek naar bijzondere verhalen. Hij vestigde zich in Moskou als correspondent en schreef voor Nederlandse en Belgische kranten. Voor de VPRO-televisie maakte hij twee veelgeprezen series over het dagelijks leven van de Russen, Van Moskou tot Magadan en Van Moskou tot Moermansk. Ook schreef hij twee boeken, Rusland voor gevorderden, over zijn vaak absurde leven in Moskou en reizen door Rusland, en Kleine landjes, over obscure streken en gemeenschappen in de Kaukasus.

Sprekers

Jelle Brandt Corstius

moderator