wo 27 maart 2024

Sacharov Special: Panel gesprek met Mania Akbari en Aida Ghajar

De Sacharovprijs 2023 is toegekend aan Jina Mahsa Amini en de Iraanse protestbeweging ‘Woman, Life, Freedom’ – Zan, Zendegi, Azadi! Lees hier meer over de Sacharov Special op MtMF.  

Dit jaar presenteren we een speciaal programma gewijd aan de Iraanse vrouwenbeweging en de Iraanse vrouwen in ballingschap. Dat doen we met de vertoning van het poëtische filmessay How Dare You Have Such a Rubbish Wish, geregisseerd door Mania Akbari.

De vertoning wordt gevolgd door een panelgesprek met de regisseuse zelf en de Iraanse journaliste Aida Ghajar. Aida was de eerste journalist die verslag deed van Mahsa Amini’s dood.

De avond wordt gehost gemodereerd door Lynn Zebeda.

We sluiten de avond af met de dans performance Gheresh Midam, een onderzoek naar het dansende vrouwenlichaam als vorm van verzet. Geïnspireerd door een scene uit de film ‘Gheysar’, waarin een Iraanse actrice danst voor een overwegend mannelijk publiek, neemt Roshanak Morrowatian deze bewegingen onder de loep en onderzoekt de subtiele manieren waarop het lichaam de kracht heeft om macht te herwinnen in ruimtes van ongelijkheid.

Sprekers

Lynn Zebeda

moderator

Aida Ghajar

gast
Mania Akbari

Mania Akbari

regisseur

Roshanak Morrowatian

gast