za 1 april 2023

Dans van Rutkay Özpinar

Na de vertoning van Joyland neemt danser en choreograaf Rutkay Özpinar (1991) ons mee in een beleving van gevoelens met zijn performance ‘His’

Rutkay Özpinar is een Turks/Nederlandse choreograaf en danser. Hij is o.a. huis-choreograaf bij Korzo in Den Haag. In 2019 begon Rutkay een onderzoek gericht op Turkse volksdans en zijn doel was om zijn bewegingstaal erdoor te laten beïnvloeden. Hij vond zijn authenticiteit waarbij de diverse kleuren van klassiek ballet, moderne dans, hip-hop en Turkse volksdans samen een nieuw spectrum vormden. Rutkay raakt geïnspireerd door de essentie van ons bestaan die worstelt om rust te vinden in deze wereld. Laat het eenzaamheid zijn, hedonisme of de structuur waarin we leven. Er ligt altijd een bepaalde rusteloosheid binnen de mens die hem inspireert om met dit soort onderwerpen te creëren. In plaats van meer focus te hebben op het letterlijk uiten van deze onderwerpen laat Rutkay de cadans van het menselijke lichaam vormen creëren om deze gevoelens te uiten.

Eén van de Turkse volksdansstijlen waar Rutkay zich op heeft gericht en zal presenteren is buikdans. In ‘His’ (gevoel in het Turks) zal hij de grenzen tussen mannelijk- en vrouwelijkheid verbreken en opgaan in zijn sensualiteit.

Credits:
Titel: His
Choreografie & dans: Rutkay Özpinar
Muziek: Asena – Warda, Husein Salamaz & Darbuka Solo -Instrumental
Kostuum: Asiye Demirci

Sprekers

Rutkay Özpinar

gast

Naeeda Aurangzeb

moderator