za 17 april 2021

Nagesprek met Maarten Gischler en Janette Worm

Na de film gaat Marieke Eyskoot in gesprek met Maarten Gischler en Janette Worm 

Maarten Gischler is wateradviseur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werkt aan uitdagingen op het gebied van water- en klimaatverandering in ontwikkelingslanden; soms op de schaal van een grensoverschrijdende rivier zoals de Nijl, soms in een stad die kampt met te veel, te weinig of te vies water. Maarten is sinds 2011 lid van het waterteam in Den Haag, waar hij zich richt op Afrika en het Midden-Oosten. Eerder werkte hij op de Nederlandse ambassade in Dakar, coördineerde hij in Den Haag de publiek-private partnerschappen voor duurzame ontwikkeling van het ministerie en bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Ramallah een portefeuille gericht op beter bestuur bij de Palestijnse Autoriteit. In de jaren negentig was hij consultant voor watervraagstukken in de Kaspische en Aral Zee regio’s en in het Midden Oosten Vredesproces.

Janette Worm is een toegewijde waterprofessional, motivator en trainer. Haar doel: mensen en organisaties te ondersteunen om hun waterproject / dromen te realiseren en echte impact te bereiken.
Ze is auteur van verschillende artikelen, bestsellers, beleidsontwikkelingsdocumenten en publicaties over uitdagingen op het gebied van waterbeheer.
Na verschillende leidinggevende functies binnen het Ministerie van Waterbeheer, UNDP, SADC-Water en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, startte ze haar eigen adviesbureau WaterPlanetEarth. In 2018 sloot ze zich aan bij Wereld Waternet om programmaontwikkeling in de MENA-regio te ondersteunen en waterprofessionals uit te dagen, en om kennis en expertise over te dragen. De afgelopen 3 jaar heeft ze met succes verschillende programma’s en projecten geïmplementeerd in de MENA-regio, waaronder Oman, Egypte, Palestina, Libanon, Jordanië.

Moderator: Marieke Eyskoot is duurzame lifestyle-expert en auteur, en veelgevraagd spreker en presentator. Ze was dagvoorzitter voor onder andere ASN Bank, Stichting DOEN, NRC Live, Fairtrade International, het Ministerie van Economische Zaken en vele anderen. Haar moderne handboek Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle (een bestseller met 20.000 exemplaren, én een internationale editie) staat vol praktische en positieve tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd, die groen en eerlijk doen leuk en bereikbaar maken. Marieke stond in de Trouw Duurzame 100, op TEDx, in verschillende topvrouw-lijsten en werd door Het Parool genomineerd als Amsterdammer van het Jaar. Met zo’n twintig jaar ervaring is ze voor veel media de go-to-persoon over duurzame onderwerpen.

 

Over deze dag: 

Een leefbare planeet betekent welzijn voor arm en rijk, voor mannen en vrouwen, en voor huidige en toekomstige generaties. Daarom maakt het Ministerie van Buitenlandse Zaken zich sterk voor toegang tot en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, voor iedereen. Nederland werkt wereldwijd met overheden, multilaterale instellingen, NGO’s, bedrijfsleven en burgers samen om de voorziening van publieke goederen als grondstoffen, water en energie voor de toekomst zeker te stellen. De belangrijkste leidraad daarvoor zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s), wereldwijde doelstellingen door duurzame ontwikkeling.

In ons Earth at Stake programma presenteren we samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken films en nagesprekken over de strijd voor een duurzame wereld. Vanaf 17 april zijn drie documentaires te zien in combinatie met een inleiding of een nagesprek. 

Beschikbaar
met verdieping
MinBuZa Earth at Stake

Sprekers

Marieke Eyskoot

moderator

Maarten Gischler

gast

Janette Worm

gast