za 17 april 2021

Nagesprek met Marcel Beukeboom en Julia Kantelberg

Nagesprek met Marcel Beukeboom en Julia Kantelberg

Julia Kantelberg heeft een achtergrond in kunstgeschiedenis en milieu-ethiek. Ze werkt momenteel bij het Rijksmuseum en is vooral geïnteresseerd in de rol van kunst en verbeelding in de context van de klimaatcrisis. Sinds september 2020 maakt ze deel uit van een groep jonge ‘Klimaatambassadeurs van de toekomst’, geleid door Klimaatgezant Marcel Beukeboom.

Klimaatgezant Marcel Beukeboom vertegenwoordigt Nederland tijdens internationale bijeenkomsten waar over klimaat gesproken wordt. Een wereldwijd probleem als klimaatverandering vraagt om internationale samenwerking en afspraken. Met een thematisch ambassadeur voor klimaat onderstreept Nederland het belang dat het hieraan hecht. Gemaakte internationale afspraken, zoals het Akkoord van Parijs, hebben gevolgen voor ons eigen beleid. Marcel is daarom ook actief in het uitdragen en vormgeven van die internationale afspraken in ons eigen land.

Moderator: Marieke Eyskoot is duurzame lifestyle-expert en auteur, en veelgevraagd spreker en presentator. Ze was dagvoorzitter voor onder andere ASN Bank, Stichting DOEN, NRC Live, Fairtrade International, het Ministerie van Economische Zaken en vele anderen. Haar moderne handboek Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle (een bestseller met 20.000 exemplaren, én een internationale editie) staat vol praktische en positieve tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd, die groen en eerlijk doen leuk en bereikbaar maken. Marieke stond in de Trouw Duurzame 100, op TEDx, in verschillende topvrouw-lijsten en werd door Het Parool genomineerd als Amsterdammer van het Jaar. Met zo’n twintig jaar ervaring is ze voor veel media de go-to-persoon over duurzame onderwerpen.

Over deze dag:

Een leefbare planeet betekent welzijn voor arm en rijk, voor mannen en vrouwen, en voor huidige en toekomstige generaties. Daarom maakt het Ministerie van Buitenlandse Zaken zich sterk voor toegang tot en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, voor iedereen. Nederland werkt wereldwijd met overheden, multilaterale instellingen, NGO’s, bedrijfsleven en burgers samen om de voorziening van publieke goederen als grondstoffen, water en energie voor de toekomst zeker te stellen. De belangrijkste leidraad daarvoor zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s), wereldwijde doelstellingen door duurzame ontwikkeling.

In ons Earth at Stake programma presenteren we samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken films en nagesprekken over de strijd voor een duurzame wereld. Vanaf 17 april zijn drie documentaires te zien in combinatie met een inleiding of een nagesprek. 

Beschikbaar
met verdieping
MinBuZa Earth at Stake

Sprekers

Marieke Eyskoot

moderator

Marcel Beukeboom

gast

Julia Kantelberg

gast