A157

Behrouz Nouranipour

In een Turks vluchtelingenkamp staat tent A157. Hier vertellen de pubermeisjes Hailin, Roken en Soolaf hun schokkende verhaal over hoe zij slachtoffer werden van de gruweldaden van IS-strijders.

Op de grens van Turkije en Syrië verblijven de zusjes Hailin en Roken en hun vriendin Soolaf in een vluchtelingkamp. Zij trotseren regen en kou en leven in primitieve omstandigheden, maar dat zijn nog de minste van hun problemen. In de regio waar zij opgroeiden, ten westen van Mosul, pleegden IS-strijders hun ergste misdaden tegen Yezidi-Koerden. Mannen werden vermoord, vrouwen en kinderen gekidnapt, tot slaaf gemaakt, gedwongen tot een huwelijk of verkracht.

Ook Hailin, Roken en Soolaf zijn slachtoffer van deze misdaden. Hun familie zijn zij in het beste geval uit het oog verloren, maar het gros van hun naasten is uitgemoord. In hun tijdelijke verblijfplaats, de tent met nummer A157, vertellen zij hun afschuwelijke verhaal aan filmmaker Behrouz Nouranipour. Wij zien beelden uit het kamp, bij de waterpomp en het geïmproviseerde speelveld. Maar de focus ligt op het interieur van tent A157 en de verhalen van de meisjes. Zij vertellen over hun leven voor de oorlog, over dromen die zij nog kunnen najagen, over verloren familieleden en de misdaden die hun aangedaan zijn. A157 is zonder twijfel de meest confronterende film van het Movies that Matter Festival 2017, maar wegkijken is in dit geval geen optie.

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Regisseur
Behrouz Nouranipour
Producent
Behrouz Nouranipour
Jaartal
2015
Productieland
Iran
Soort
Documentaire
Duur
73 minuten
Taal
Koerdisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Soureh Pictures Company