Babajanja

Ante Zlatko Stolica

Babajanja is een oprechte korte documentaire welke elementen uit horror leent en deze past in het onderzoek naar de jeugdangst van de regisseur Ante Zlatko Stolica. Stolicas herinneringen worden getart door ‘Janja’, een afgeleide van het Slavische sprookjesfiguur Baba Yaga. Stolica herleid diens jeugdangst door te graven in zijn herinneringen, dromen en vergeten horrorfilms en omvat zijn gezin, andere familieleden en de bewoners van het dorp van zijn oma. Stillevens, horrorfilms en een naargeestige soundscape roepen het onbehagen op dat de regisseur, ook na de dood van Janja, nog steeds kwelt. 

Met deze documentaire tekent Stolica een beeld van ‘andersheid’ waarbij hij wijst naar het voor de hand liggende feit dat sommige mensen geen schijn van kans maken om geaccepteerd te worden voor wat ze zijn, omdat ze niet passen in het kader van de sociaal gedicteerde perceptie van 'normaal'. 

Deze korte film maakte onderdeel uit van het programma Shorts: Through the Eyes of Others tijdens het Movies that Matter Festival 2023.

Credits

Regisseur
Ante Zlatko Stolica
Producent
Tibor Keser, Vanja Jambrović
Jaartal
2022
Productieland
Kroatië
Soort
Documentaire, Korte film
Duur
14 minuten
Taal
Kroatisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Restarted