Bamako

Abderrahmane Sissako

‘Ze zullen tenminste weten dat wij het weten’, zegt één van de personages in dit krachtige drama. BAMAKO is zowel een politieke aanklacht als een poëtische sfeertekening. Regisseur Sissako brengt fictie en werkelijkheid naadloos samen in een film die tot de belangrijkste van het jaar gerekend mag worden.
In een arme wijk van Bamako, de hoofdstad van Mali, openen burgers in een volksrechtbank een rechtszaak tegen internationale instellingen als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, die zij medeverantwoordelijk houden voor de armoede die Afrika teistert en verscheurt. Ook al lijkt hun poging recht te spreken weinig kansen te hebben, toch stellen de rechters, advocaten en getuigen alles in het werk om hun pleidooien kracht bij te zetten.
De rechtszaak vindt plaats op de binnenplaats van een huis. De woning wordt gedeeld verschillende families, waaronder die van Melé, een zangeres, en haar echtgenoot Chaka, die werkloos is. Terwijl de rechtszaak zich ontwikkelt, gaan de bewoners hun dagelijkse gang. Sommigen lijken de rechtszaak amper op te merken, anderen raken erbij betrokken. De relatie van Melé en Chaka staat op springen. Ook zij verhouden zich zeer verschillend tot wat er zich in hun achtertuin afspeelt.

Credits

Ondertiteling
NL
Regisseur
Abderrahmane Sissako
Land
Frankrijk, Mali, Verenigde Staten
Soort
Fictie
Duur
115 minuten
Jaartal
2006