Les Choses humaines

Yvan Attal

Intens rechtbankdrama over een controversiële verkrachtingszaak. De 17-jarige Mila beschuldigt de rijke en bevoorrechte student Alexandre ervan haar te hebben verkracht. Hoe meer we te weten komen, hoe meer we onze overtuigingen moeten bijstellen. Bestaat er zoiets als ‘een grijs gebied’?

Alexandre Farel is de getalenteerde zoon van succesvolle ouders die kortgeleden uit elkaar zijn gegaan. Zijn moeder Claire (Charlotte Gainsbourg) is een uitgesproken feministe, zijn vader Jean een beroemde televisiecommentator. Op bezoek in Parijs tijdens een korte onderbreking van zijn studie in de VS, ontmoet Alexandre de nieuwe vriend van zijn moeder, Adam, en diens dochter Mila. Na het eten nodigt Alexandre Mila uit mee te gaan naar een feestje. De volgende dag staat de politie bij Alexandre voor de deur. Ze zeggen dat Mila (een fantastische rol van nieuwkomer Suzanne Jouannet) hem beschuldigt van verkrachting.

Wat er vervolgens gebeurt wordt verteld vanuit verschillende perspectieven – dat van hem en dat van haar – en verschuift ook nog in de tijd. Het resultaat is een ingenieus spel met de oordelen en verwachtingen van de kijker. Was hun seks met wederzijdse instemming? Is er een manier om erachter te komen of dat zo was? Ter verdediging van zijn zoon heeft Alexandres vader het over ‘een grijs gebied’. Bestaat er zoiets?

Credits

Regisseur
Yvan Attal
Producent
Olivier Delbosc, Yvan Attal
Jaartal
2021
Productieland
Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
138 minuten
Taal
Frans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Films Sous Influence, Curiosa Films
World Sales
Gaumont
Nederlandse distributeur
Athena Films