Dalva

Emmanuelle Nicot

De 12-jarige Dalva gaat naar een opvanghuis omdat haar vader haar seksueel heeft misbruikt. Maar ze wil niets liever dan terug naar hem. Nu moet ze van voren af aan leren wat vertrouwen, liefde en intimiteit zijn – en misschien vooral: wat het is om jong te zijn.  
 
‘Kunnen een vader en dochter niet gewoon van elkaar houden?’ vraagt Dalva aan de hulpverlener in het opvanghuis waar ze woont. In Dalva’s ogen heeft haar vader, die in de gevangenis zit omdat hij haar heeft misbruikt, niets verkeerd gedaan. Haar jeugdwerkers proberen haar uit te leggen dat hij geen seks met haar had mogen hebben. De kinderen op school noemen hem een pedofiel. Maar voor Dalva is haar vader degene die van haar houdt en haar beschermt. Haar besluit staat vast om weg te rennen en hem terug te zien. 
 
In het opvanghuis wordt ze geholpen door de strenge jeugdwerker Jayden. Die probeert tot Dalva door te dringen, net als haar moeder, de therapeut en zelfs haar bozige kamergenoot Samia. Zal het ze lukken Dalva te helpen? Krachtig debuut van Emmanuelle Nicot. Met een weergaloze hoofdrol van Zelda Samson, die Dalva speelt met zowel een sterke vastberadenheid als kwetsbaarheid. Winnaar van de Publieksprijs op het Filmfestival Rotterdam 2023. 

Credits

Regisseur
Emmanuelle Nicot
Producent
Julie Esparbes, Delphine Schmit
Jaartal
2022
Productieland
België, Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
87 minuten
Taal
Frans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Hélicotronc
World Sales
O'Brother Distribution
Nederlandse distributeur
Gusto-Entertainment