Deux jours, une nuit

Luc & Jean-Pierre Dardenne

Na een burn-out krijgt Sandra te horen dat ze haar baan verliest. Haar collega’s moesten stemmen: óf allemaal een bonus, óf de positie van Sandra behouden. De meesten stemden voor de bonus. Nu heeft Sandra twee dagen de tijd ze over te halen haar baan te redden. Sociaal-realistisch drama van de Belgische broers Luc en Jean-Pierre Dardenne.

Omdat er met de stemmen zou zijn geknoeid, heeft een collega en vriendin van Sandra voor elkaar gekregen dat er na het weekend opnieuw wordt gestemd. Als negen van de zestien medewerkers bereid zijn het geld weer in te leveren, houdt Sandra haar baan. Haar man haalt haar over om in het weekend de collega’s op te zoeken.

Beschaamd en met lood in de schoenen gaat Sandra van deur tot deur. Bij de meesten kan ze niet op veel sympathie rekenen. Het is crisis en zij hebben het moeilijk genoeg. Duizend euro extra komt ze goed van pas. Ze zijn met een verbouwing bezig, hebben studerende kinderen of liggen in een scheiding. Een van hen benadrukt dat het niks persoonlijks is: ‘Ik heb niet tegen jou gestemd, ik heb vóór mijn bonus gestemd.’

Credits

Regisseur
Luc & Jean-Pierre Dardenne
Jaartal
2014
Productieland
België
Soort
Fictie
Duur
95 minuten
Taal
Frans
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Les Films du Fleuve
World Sales
Goodfellas (ex Wild Bunch)
Nederlandse distributeur
Cinéart