Filmhuis in Gesprek: What Tomorrow Brings

Beth Murphy

Filmhuis in gesprek is het kennis- en netwerkplatform voor het onderwijs van Filmhuis Den Haag, deze editie in samenwerking met het Movies that Matter Festival. Na afloop van de vertoning van A Matter of ACT-film What Tomorrow Brings, vindt een gesprek plaats met activiste Razia Jan.

In een afgelegen, conservatief Afghaans dorpje richt de vrijgevochten Razia Jan de allereerste meisjesschool op. Voor het eerst kunnen meisjes leren lezen en schrijven, en op de school hebben ze een veilige haven waar ze kunnen dromen van een betere toekomst. Tradities, conservatieve familieleden en de dreiging van de Taliban maken deze toekomst echter zeer instabiel.

Vrouwenrechten in Afghanistan zijn zeer schaars. Sinds de Amerikaanse militairen in 2001 de Taliban verdreven zijn de vrijheden wat toegenomen, maar met name in afgelegen plattelandsgebieden zijn vrouwen nog steeds ernstig gebonden aan zeer strenge conventies en tradities.

De dappere, zeventig jaar oude Razia Jan had het geluk in een minder conservatief deel van het land op te groeien en zelfs te studeren in het buitenland. Ze herinnert zich betere tijden in haar thuisland en droomt ervan een beter Afghanistan te kunnen doorgeven aan de generaties vrouwen na haar. Daartoe besluit ze in een afgelegen dorpje de Zabuli-school op te richten: de eerste school in het dorp waar meisjes onderwijs kunnen krijgen.

Een jaar lang volgen de makers de moedige mensen die de school tot leven brengen: de scholieren, de docenten en de dappere oprichtster. Behalve een plek waar de meiden kunnen leren lezen en schrijven biedt de school ze een plek waar ze kunnen dromen van een betere toekomst. Maar de dreiging van de Taliban, die met het terugtrekken van de buitenlandse troepen weer terreinwinst lijken te boeken, maakt de toekomst onzeker.

Credits

Regisseur
Beth Murphy
Jaartal
2016
Productieland
Afghanistan, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
77 minuten
Taal
Dari (Oostelijk Perzisch), Engels
Ondertiteling
EN