The Golden Thread

Nishtha Jain

Visueel spectaculair portret van de Hukumchand-jutefabriek in West-Bengalen. Met pure poëzie in ieder shot zien we de bruisende fabriek in actie en ontmoeten we de werkers. Van de jonge vrouw die ervan droomt filmheldin te worden, tot de serene man die er al bijna zes decennia werkt. 
 
Eens onderdeel van een bloeiende industrie, loopt de West-Bengaalse Hukumchand-jutefabriek nu op haar laatste benen. De machines zijn een eeuw oud en ook de rest van het productieproces is niet veel veranderd sinds de industriële revolutie. Overheidssubsidie hield dit duurzame alternatief voor plastic lang overeind. Maar de toekomst ziet er somber uit. 
 
In prachtig gecomponeerde shots volgt Nishtha Jain (Gulabi Gang, Lakshmi and Me) de gehele productieketen, van het snijden van het riet bij de rivier tot het weven in de enorme fabriek. Tussendoor ontmoeten we de werkers tijdens hun lunchpauze. Een flamboyante man is in de avonduren zanger. Een oudere man verdient wat bij als genezer en rookt marihuana om de dag door te komen. Jongeren, sommigen nog kinderen, praten over manieren om meer geld te verdienen – misschien in het leger. Ondertussen probeert de vakbond de werkers te verenigen voor een hoger minimumloon. 

Credits

Regisseur
Nishtha Jain
Producent
Irena Taskovski, Morana Ikic Komljenovic
Jaartal
2022
Productieland
India, Bosnië en Herzegovina, Nederland, Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
86 minuten
Taal
Bengali (Bangla), Hindi
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Raintree Films
World Sales
Taskovski Films