Guantanamo Trap, The | Movies that Matter

Guantanamo Trap, The

Thomas Wallner

Guantánamo Bay laat niemand ongeschonden. Exceptionele documentaire over de lotgevallen van vier betrokkenen. De levens van deze voormalig gevangene, klokkenluider, militair advocaat en procureur zijn voorgoed getekend door hun ervaringen met Amerika’s meest beruchte gevangenis.

Hoewel The Guantánamo Trap de zoveelste film lijkt te zijn over het notoire Amerikaanse gevangenkamp op Cuba, geeft Thomas Wallners documentaire een buitengewone kijk op de zaak. De film vertelt het verhaal van vier personen; sommigen van hen hebben elkaar nog nooit ontmoet, maar hun ervaringen met Guantánamo veranderden hun levens ingrijpend. Een van de hoofdpersonen is Duits-Turkse Murat Kurnaz, auteur van het boek Five Years of My Life. An Innocent Man in Guantánamo. Kurnaz werd na vijf jaar vrijgelaten uit het gevangenkamp, zonder ooit een tenlastelegging tegen hem te hebben gehoord. Pleitbezorger en klokkenluider Matthew Diaz betaalde een hoge prijs voor het vrijgeven van een uiterst geheime lijst met gevangenen van Guantánamo, en militair advocaat Diane Beaver werd verguisd voor haar publicatie over de extreme ondervragingstechnieken die er werden toegepast. De Spaanse procureur Gonzalo Boye tracht het onmogelijke te bewerkstelligen: de verantwoordelijken van Guantánamo voor het gerecht slepen, ook al betreft het hooggeplaatste Amerikaanse autoriteiten.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Thomas Wallner
Land
Canada, Duitsland, Zwitserland
Soort
Documentaire
Duur
92 minuten
Thema's
gevangenis, gevangenschap, marteling, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, genocide, politie, politiegeweld, rechtbanken, rechtspraak, tribunalen, terrorisme, waarheidscommissies & historisch onderzoek
Jaartal
2011