I Killed People

Alice Smid

Met hulp van een radiostation worden in Liberia voormalige kindsoldaten aangespoord tot herintegratie in de samenleving.

In de jaren negentig is de oorlog in Liberia een van de meest bloedige conflicten in Afrika geweest, een strijd die nauwelijks werd ingedamd door ingrijpen van Afrikaanse vredesmachten. Vooral deze oorlog drukte de internationale opinie op de feiten van de kindsoldaten: jongeren die soms de kleuterleeftijd nauwelijks zijn ontgroeid en die gedwongen worden door de mijnenvelden te lopen of onvoorstelbare wreedheden te begaan, soms op hun eigen familieleden. De jongeren die in deze documentaire aan het woord komen, nu begin twintig, zijn duidelijk zwaar getraumatiseerd en lijken een ander menselijk wezen nauwelijks meer aan te durven kijken. Om het sociale stigma te verlichten is een Liberiaans radiostation begonnen met voorlichtingprogramma's, onder meer in de vorm van een hoorspel waarin kinderen worden opgeroepen hun ervaringen met hulpverleners te delen.

Credits

Ondertiteling
EN
Kijkwijzer
12
Regisseur
Alice Smid
Land
Liberia, Zwitserland
Soort
Documentaire, Korte film
Duur
26 minuten
Thema's
gezondheid, ziekte & verslaving, herstel, verzoening, kinderen, kinderrechten, militairen, het leger, wapens, landmijnen, bommen enz.
Jaartal
1999