In the Valley of Elah

Paul Haggis

Tijdens het eerste weekendverlof na zijn terugkeer uit het oorlogsgebied verdwijnt Mike. Hij wordt als vermist opgegeven. Zodra zijn vrouw Joan en zijn vader Hank het bericht krijgen, besluit Hank op zoek te gaan rondom de basis. Niet veel later komt het gevreesde nieuws: er zijn lichaamsdelen van Mike gevonden. Omdat Hank geen vertrouwen heeft in de nieuwe agenten op zijn 'oude' werkplek, wil hij de gewone politie op de zaak zetten en overtuigt hij rechercheur Emily het onderzoek te doen. Wanneer na verklaringen van Mike's collega-militairen steeds meer stukjes informatie loskomen, bijten Emily en Hank zich vast in de zaak en raken ze verwikkeld in een keihard conflict met de militaire politie. De verbitterde Hank, voormalig militair, zal zijn ingesleten overtuigingen en loyaliteit aan het leger moeten heroverwegen in zijn strijd om de waarheid aan het licht te krijgen. Tommy Lee Jones vertolkt op onnavolgbare wijze dat innerlijke conflict.

Het verhaal is een thriller, de achtergrond is een oorlog die de Amerikanen hard met hun zelfbeeld heeft geconfronteerd. Regisseur Haggis, maker van onder meer het discriminatiedrama Crash, kreeg opnieuw een sterrencast bijeen voor een film die een grootschalig drama tot menselijke proporties brengt. De realistische beelden, inclusief die van mishandelde Amerikaanse vlag en een diep gezonken militair moreel, wekten de woede van menige conservatieve criticus in de VS.

Zal de moord van deze film worden opgelost, zoals gebeurde met de werkelijke rechtszaak die aan de film ten grondslag lag? Het morele dilemma lost zichzelf in elk geval niet op. De waarheid van oorlog is steeds weer pijnlijker dan je had gedacht.

Credits

Regisseur
Paul Haggis
Land
Verenigde Staten
Soort
Fictie
Duur
121 minuten
Thema's
gezondheid, ziekte & verslaving, marteling, oorlog & gewapende conflicten
Jaartal
2007