Industry: Take on Film & Impact 2023

Hoe kunnen films over sociale kwesties meer doen dan alleen bewustwording opwekken? Ben je een filmmaker en op zoek naar de formule om uw film naar een hoger niveau te tillen? Neem deel aan deze ochtendsessie over het creëren van impactcampagnes die sociale verandering stimuleren, en laat je inspireren!

Keynote door Anita Khanna
De in Zuid-Afrika gevestigde scenarist en producer Anita Khanna heeft schrijf en productie credits voor bekroonde documentaires, Miners Shot Down, Everything Must Fall en How to Steal a Country. In 2011 organiseerde Anita het eerste live-evenement van Good Pitch op Afrikaanse bodem (Johannesburg 2011). Sindsdien regisseerde ze het Tri Continental Social Impact Film Festival (2011 – 2018) en produceerde ze drie documentaireseries. Ze werkt momenteel samen met creatieven en activisten in Zuidelijk Afrika om Hotspot Climate Series te maken, een zesdelige documentaire die klimaatrechtvaardigheidsactivisten in vijf Zuidelijk Afrikaanse landen profileert. Anita is ook een trotse bekroonde Impact Producer (BritDoc Impact Award 2015) voor haar filmcampagnewerk over Miners Shot Down.

Korte presentatie door Jacqueline van Vugt (regisseur) en Janke Smit (Share Doc)
Jacqueline van Vugt en Janke Smit leggen uit wat het Share-Doc platform filmmakers kan bieden en welke impact het kan hebben. ShareDoc is een nieuw platform voor alle filmmakers en producenten die steun zoeken voor de hoofdpersoon van hun film. ShareDoc stelt documentaire liefhebbers in staat om na het zien van een documentaire in actie te komen door een hoofdpersoon of een goed doel te steunen met een QR-code in de aftiteling; en om te handelen voor impact door te doneren of een petitie te starten of bewustwording te organiseren. ShareDoc is een kruispunt tussen iedereen die betrokken is bij de levenscyclus van een documentaire.

Casestudy: The Territory, met regisseur Alex Pritz en impact producent Amy Shepherd (ThinkFilm Impact Production)
De documentaire The Territory laat zien hoe het kleine en krimpende inheemse volk Uru-eu-wau-wau in het Amazonegebied wordt bedreigd door landpikkers. Ze kiezen de 18-jarige Bitaté als hun leider, en samen met activiste Neidinha is hij vastbesloten zich niet zomaar gewonnen te geven. Maar als Jair Bolsonaro president wordt, krijgen de vijandige krachten vrij spel.

The Territory's impact campagne werkte samen met de Uru-eu-wau-wau, en vele partners wereldwijd, om de inheemse stemmen op het internationale podium van het klimaatbeleid te versterken en sterkere en ambitieuzere inspanningen te stimuleren om het Amazonegebied te beschermen tegen de reeks bedreigingen waarmee het wordt geconfronteerd. Door inheemse rechten op te nemen in een nieuwe EU-wet tegen ontbossing heeft #Together4Forests de stem van de Uru-eu-wau-wau en vele andere inheemse gemeenschappen versterkt en de bescherming ervan helpen verzekeren.

Panel: Challenges and Chances of European Impact Production 
In dit panel onderzoeken we de obstakels en kansen van Europese samenwerking op het gebied van impactproductie. Met Hasse van Nunen (Een van de jongens), Khadidja Benouataf (Impact Social Club) en Emmy Oost (Filmpact). Gemodereerd door Marion Schmidt (DAE). Samen pleiten ze voor een pact voor impact.

Panel: Ukraine Testifies: the Power of Film in the Court of Law  
The Reckoning Project combineert de kracht van het vertellen van verhalen en juridische verantwoording om te vechten voor gerechtigheid, rechten te beschermen en de waarheid te herstellen in het licht van de Russische invasie van Oekraïne. Een groep journalisten, documentairemakers, academici, advocaten en onderzoekers op het gebied van oorlogsmisdaden hebben de handen ineengeslagen om wettelijk toelaatbare getuigenissen van slachtoffers te verzamelen. Na de vertoning van één van hun nieuwste projecten, Inside the Basement Where an Entire Ukrainian Village Spent a Harrowing Month in Captivity, bespreken we de kracht van film in de rechtbank met Lyuba Knorozok (The Reckoning Project), Myroslava Krasnoborova (Eurojust) en Tomas Changpico (Free Press Unlimited).

Moderator: Margje de Koning (artistiek directeur Movies that Matter)
Voertaal: Engels

Movies that Matter: Take on Film & Impact wordt georganiseerd in samenwerking met Creative Europe Desk NL, DAE, Doc Society, #Docsconnect Taskovski, ESoDoc, FIFDH, StoryBoard Collective en Sunny Side of the Doc.