Invisible Demons

Rahul Jain

Persoonlijke en caleidoscopische kijk op hoe klimaatverandering het leven in Delhi beheerst. Ondraaglijke hittegolven, watertekorten en vervuiling treffen iedereen, maar de armen het meest. Visueel schitterende documentaire, afgewisseld met onthullende en aangrijpende getuigenissen van enkelen van de 30 miljoen inwoners van Delhi, van riksjarijders tot schoolmeisjes.

‘Ik groeide op als een kind met airconditioning dat zich niet eens een voorstelling kon maken van het natuurlijke leven buiten de stad,’ zegt regisseur Rahul Jain aan het begin van zijn indrukwekkende documentaire. In 1991, Jains geboortejaar, opende India zijn economie voor de vrije markt. Sindsdien is het milieu van het land hard achteruitgegaan. Vandaag de dag lijden veel Indiërs aan ernstige gezondheids- en ademhalingsproblemen – 10 procent van alle sterfgevallen in India wordt veroorzaakt door luchtvervuiling.

In Invisible Demons – de titel verwijst naar de kleine deeltjes die de lucht vervuilen ‘als giftige dartpijltjes die onze longen doorboren’ – onderzoekt Jain de manier waarop klimaatverandering het leven in Delhi bedreigt. Het resultaat is een overweldigende visuele ervaring, die de zintuigen hard aan het werk zet met prachtige beelden van levendig, wervelend, elektrificerend Delhi.

Credits

Regisseur
Rahul Jain
Producent
Iikka Vehkalahti, Heino Deckert, Jeff Skoll, Diane Weyermann, Frank Lehmann
Jaartal
2021
Productieland
India, Finland, Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
70 minuten
Taal
Engels, Hindi
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Participant
World Sales
MK2
Nederlandse distributeur
WW Entertainment