January

Viesturs Kairiss

Riga, 1991. De Letse filmstudent Jazis is op zoek naar zijn identiteit tegen de achtergrond van spanningen tussen de USSR en de nieuw uitgeroepen Baltische staten. Als zijn vriendin Anna een carrièrekans krijgt, neemt de verbitterde Jazis zijn camera mee de barricades op. Met effectief archiefmateriaal en heerlijke Letse newwavemuziek.   
 
Jazis is een 19-jarige Letse filmstudent die droomt van een carrière als die van Ingmar Bergman of Jim Jarmush. Ondertussen heeft Letland, samen met de andere Baltische staten, de onafhankelijkheid uitgeroepen en reageert de Sovjet-Unie met geweld. Jazis legt de onlusten vast met zijn camera, meer uit een hang naar kicks en een liefde voor film dan uit politiek activisme.  
 
Op school wordt hij verliefd op rebels rijkeluiskindje Anna. Als Anna een baantje krijgt bij hun held, de legendarische Letse regisseur Juris Podnieks, raakt Jazis jaloers en verbitterd. Hij overweegt het Sovjetleger in te gaan, maar tegelijkertijd gaat de bevolking van Letland de straat op. Een afwisselend dromerige en energieke mix van visuele stijlen van de ervaren Letse regisseur Viesturs Kairiss. Winnaar van de Best International Narrative Feature op het Tribeca Film Festival. Opgedragen aan de filmmakers die hun leven wijden aan het vastleggen van onderdrukking en geweld. 

Credits

Regisseur
Viesturs Kairiss
Producent
Inese Boka-Grübe, Gints Grube
Jaartal
2022
Productieland
Letland, Litouwen, Polen
Soort
Fictie
Duur
94 minuten
Taal
Latvisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Mistrus Media
World Sales
The Yellow Affair