Kisangani Diary

Hubert Sauper

Na de slachtingen onder Rwandese Tutsi’s in 1994 vluchtten vele tienduizenden Hutu’s naar wat toen nog Zaïre heette. Velen van hen keerden nooit terug. Hubert Sauper reisde in maart 1997 mee met een VN-trein, op zoek naar deze ‘vergeten’ vluchtelingen, die meer dan duizend kilometer van huis een armzalig bestaan leidden, ten prooi aan honger, ziektes en aanvallen van diverse gewapende troepen.

Langs het door het regenwoud overwoekerde spoor voert Sauper de kijker naar het ‘hart van de duisternis’, dezelfde plek waarover Joseph Conrad honderd jaar eerder zijn roman Heart of Darknessschreef. De film confronteert de kijker met de consequenties van een burgeroorlog: chaos en onvoorstelbaar lijden. Sauper toont beelden van graatmagere kinderen met grote ogen en van stille volwassenen met een blik die verraadt dat alle hoop vervlogen is. We zien hoe fotografen en cameralieden de ellende in beeld brengen, en we constateren de onmacht van de internationale gemeenschap: keer op keer stuit hulpverlening op logistieke problemen.

Het Movies that Matter Festival presenteert dit jaar het retrospectief van Hubert Sauper, met de veelbekroonde documentaire Darwin’s Nightmare en zijn nieuwste film We Come as Friends.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Hubert Sauper
Land
Frankrijk, Oostenrijk
Soort
Documentaire
Duur
45 minuten
Thema's
oorlog & gewapende conflicten, recht op voedsel, hongersnood, ondervoeding, vluchtelingen, asiel, asielbeleid
Jaartal
1998