Memories on Stone

Shawkat Amin Korki

Hussein en Alan zijn vastberaden om in naoorlogs Irak een film te maken over Anfal, de militaire operatie tegen de Koerden in de jaren tachtig. Maar hun beperkte budget, een popster met divagedrag en een hoofdrolspeelster die gebukt gaat onder het gezag van haar oom en neef maken dit bijna onmogelijk.

Filmmaker Hussein zag als klein jongetje hoe soldaten de Koerdische bioscoop waar zijn vader werkte ontruimden. Nu hij volwassen is wil hij zelf een film maken over Anfal, de militaire operatie uit de jaren tachtig waarbij meer dan 182.000 Koerden het leven lieten.

Samen met jeugdvriend Alan brengt hij een team bij elkaar. Een film maken in naoorlogs Irak is echter niet makkelijk. Hun budget is nauwelijks toereikend en een vrouwelijke hoofdrolspeler vinden lijkt onmogelijk. Uiteindelijk vinden ze hun steractrice in Sinur, die zelf haar vader verloor tijdens Anfal; haar neef en oom doen echter moeilijk. Dan zijn er ook nog een mannelijke hoofdrolspeler met sterallures, het wantrouwen van de lokale bevolking en tegenwerking van de autoriteiten.

Terwijl tijd en geld op raken zijn Hussein en Alan vastberaden hun film te voltooien. De vraag is echter of hun project ooit het witte doek haalt.

Credits

Regisseur
Shawkat Amin Korki
Producent
Mehmet Aktas
Jaartal
2014
Productieland
Duitsland, Qatar, Irak
Soort
Fictie
Duur
97 minuten
Taal
Koerdisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Mitos Film
World Sales
Geen