Mensjesrechten: Gabriel verslaat het WK

Els van Driel

Om de honderdduizenden supporters naar de voetbalstadionste vervoeren wil de overheid nieuwe treinrails aanleggen. Dwars door Gabriëlsbuurtje. Woningen worden gesloopt, hele gezinnen moeten verhuizen en ook hetvoetbalveldje van de kinderen verdwijnt. Voor Gabriël is dat een nachtmerrie.Als hij 11 jaar is pakt hij zijn camera en filmt hoe de bulldozers zijn buurtjeplatwalsen en plaatst de beelden op een blog. De hechte gemeenschap komt inactie en groeit uit tot het symbool van verzet tegen de World Cup in Fortaleza.Door de protesten slaagt de gemeenschap erin het aantal geplande onteigeningenterug te brengen van 203 naar 66 huizen en gezinnen.

Intussen is duidelijk dat het geplande treintraject nietop tijd af is voor het WK. De mensen zijn dus voor niets verhuisd en dekinderen zijn hun voetbalveldje kwijt. Ze spelen nu op de verlaten brokstukkenvan de rails.

Gabriël is boos over de ongelijkheid in zijn stad en wildoor journalist te worden opkomen voor zijn rechten. In de film 'Gabriëlverslaat het WK' zien we door de ogen van een 14-jarige jongen de achterkantvan het WK voetbal en dat is een totaal andere wereld dan die de FIFA onsvoorspiegelt...

'Gabriël verslaat het WK' gaat over de plicht van deoverheid om alles te doen wat noodzakelijk is om de rechten van het kind veiligte stellen. (IKON)

Credits

Regisseur
Els van Driel
Land
Nederland
Soort
Documentaire, Korte film
Duur
17 minuten
Thema's
bedrijven, ecologie, milieukwesties, kinderen, kinderrechten, recht op huis en land, huisuitzetting, landverdrijving
Jaartal
2014