Mensjesrechten: Queen, brief aan de koningin

Anneloor Heemstra

Lieve Koningin Maxima... 


Zo begint de brief van Queen, een 10-jarig meisje dat met haar moeder in de Kerstvakantie op straat dreigt te worden gezet. Ze is slechts één van de op zijn minst honderden illegale kinderen die vanuit koffers leven en geen vaste woonruimte hebben. Politici en belangenorganisaties zijn verontrust en vinden de situatie waarin kinderen als Queen leven onacceptabel. "Het verhaal van Queen raakt mij enorm," aldus Tweede-Kamerlid Linda Voortman van Groen Links:  "Ik wil dat staatssecretaris Teeven kinderen zoals Queen helpt. Om te beginnen met een dak boven haar hoofd, maar ook om in aanmerking te komen voor het kinderpardon."

"Daar ben ik het mee eens, deze situatie is onacceptabel," aldus Carla van Os van Defence for Children. "Volgens het Kinderrechtenverdrag heeft ieder kind gelijke rechten, ongeacht de status. Er zijn daarover procedures gaande en het wordt heel spannend wat de rechter gaat besluiten. Wat je hiermee ook weer ziet is dat er veel onduidelijkheid is over de toegang tot zorg en hulp, zélfs bij professionals." 

Joël VoordeWind van de ChristenUnie: " Zeer schrijnend om te zien dat kinderen zoals Queen onder erbarmelijke omstandigheden in Nederland moeten leven. Daar moet verandering in komen. Elk kind heeft recht op een stabiele leefomgeving."  

Ook de Kinderombudsman maakt zich zorgen: "Ook dit toont weer aan dat de fundamentele rechten voor een kind in ons land nog niet gegarandeerd zijn." 

De Kinderombudsman is ook betrokken bij een een onderzoek dat op dit moment gaande is naar hoe 'onzichtbare' kinderen zoals Queen in hun dagelijks bestaan proberen te overleven. Kamerlid Linda Voortman: "Kinderen horen niet op straat. Meisjes als Queen moeten gewoon een stabiel dak boven hun hoofd hebben, kunnen spelen zonder zorgen en naar school kunnen. Nederland maakt zich terecht druk om kinderrechten elders, maar dit voorbeeld laat zien dat we zelf ook meer kunnen doen als het gaat om kinderrechten." (IKON, 2013)

Credits

Kijkwijzer
AL
Regisseur
Anneloor Heemstra
Land
Nederland
Soort
Documentaire, Korte film
Duur
15 minuten
Thema's
discriminatie, racisme, kinderen, kinderrechten, migranten, vreemdelingen, gedwongen migratie
Jaartal
2013