Moolaadé

Ousmane Sembène

In een kleine gemeenschap op een onbekende plek in West-Afrika vluchten vier jonge meisjes voor hun naderende besnijdenisceremonie. Ze vinden onderdak en bescherming bij Collé, zelf verminkt door een moeilijke bevalling als gevolg van haar besnijdenis. Jaren geleden weigerde zij haar dochter te laten besnijden. Collé roept een moolaadé over haar huis af, een traditionele vloek die haar ervan verzekert dat dorpsgenoten haar huis niet zullen betreden om de meisjes mee te nemen. Dit tot woede en spot van de mannen uit het dorp: welke man zou een 'onzuivere', onbesneden vrouw willen trouwen? Als reactie op het protest van Collé verbieden de dorpsoudsten de vrouwen nog langer naar de radio te luisteren, denkend dat de buitenwereld hen op deze ideeën brengt.

De 83-jarige initiator van de Afrikaanse cinema, Ousmane Sembene, snijdt in Moolaadé universele thema's als de onvermijdelijkheid van modernisering en vrouwenemancipatie aan. Ondanks het onderwerp is de film allesbehalve zwaar: Sembene gebruikt een waar kleurentapijt om het dorpse leven te laten zien en hij verrijkt het sociaal-realistische verhaal met een keur aan symbolen en metaforen.

Credits

Ondertiteling
NL
Kijkwijzer
12
Regisseur
Ousmane Sembène
Land
Senegal
Soort
Fictie
Duur
124 minuten
Thema's
culturele rechten en tradities, gezondheid, ziekte & verslaving, religie, geloof, seksuele rechten, vrouwen, vrouwenrechten
Jaartal
2004