Nayola

José Miguel Ribeiro

Prachtige animatie over de invloed van de Angolese burgeroorlog op drie generaties vrouwen. Op het hoogtepunt van de oorlog is Nayola op zoek naar haar vermiste man. Zestien jaar later mist haar dochter Yara zowel haar moeder als vader. Ze woont bij haar oma Lelena, waar ze een mysterieuze gast ontvangen. 
 
In de krachtige magisch-realistische animatie Nayola zijn verschillende tijdperken verstrengeld. Tijdens de decennialange Angolese burgeroorlog neemt de jonge Nayola het onmogelijke besluit om haar 2-jarige dochter achter te laten. Ze gaat op zoek naar haar man Ekumbi, die vermist wordt op het slagveld. Ze belandt op een lange tocht met veel omzwervingen, waar ze gevaar en geweld tegenkomt, maar ook schoonheid en tal van kleurrijke mensen. 
 
Zestien jaar later is de oorlog voorbij, maar de littekens blijven. Nayola’s dochter Yara woont met haar grootmoeder Lelena. Ze verwerkt haar woede in militante rapmuziek, die de aandacht trekt van de autoriteiten. Op een dag breekt er een vreemdeling met een masker van een jakhals bij Lelena in. Het bezoek verbindt heden en verleden, en laat indrukwekkend zien dat oorlog verwoestende effecten heeft lang nadat hij voorbij is. 

Credits

Regisseur
José Miguel Ribeiro
Jaartal
2022
Productieland
Portugal, Nederland, België, Frankrijk
Soort
Animatie, Fictie
Duur
83 minuten
Taal
Portugees
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Praça Filmes
World Sales
Urban Distribution International
Nederlandse distributeur
Periscoop Film