Redacted

Brian Palma, de

‘De waarheid is het eerste slachtoffer van elke oorlog’. Brian De Palma’s commentaar op de huidige televisiejournalistiek en internetmedia en hoe in tijden van oorlog altijd censuur wordt toegepast op de verslaggeving van belastende feiten. In deze lowbudgetfilm reconstrueert de befaamde regisseur een dag in maart 2006 in het stadje Mahmudiyah, Irak. Als reactie op een bermbomaanval verkrachten Amerikaanse rekruten een veertien jaar oud meisje en vermoorden haar ouders en zus. Dit leidt tot baanbrekende rechtszaken tegen de betrokken soldaten. De film eindigt temidden van het officiële onderzoek over deze oorlogsmisdaden. In de werkelijke wereld zijn vijf soldaten veroordeeld tot gevangenisstraffen van 90 tot 110 jaar.
De filmmaker vertelt het verhaal aan de hand van geënsceneerd archiefmateriaal: een videodagboek van één van de soldaten, documentaires, Amerikaanse en islamitische fundamentalistische websites, reportages en beelden van veiligheidscamera’s. Hiermee toont hij aan dat door de moderne communicatietechnieken meer ongecensureerd beeldmateriaal over oorlogen bestaat dan waarvoor in werkelijkheid verantwoording wordt afgelegd. De werkelijke, documentaire beelden aan het eind van de film spreken dan ook voor zichzelf.
Redacted veroorzaakte de nodige ophef. De website boycottredacted.com beschuldigt De Palma van verraad. Op het filmfestival van Venetië werd zijn regie bekroond met een Zilveren Leeuw.

Credits

Kijkwijzer
16
Regisseur
Brian Palma, de
Land
Canada, Verenigde Staten
Soort
Fictie
Duur
90 minuten
Thema's
journalistiek, media, propaganda, militairen, het leger, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, genocide, verkrachting
Jaartal
2007