Take on Afghanistan: In Conversation

In deze masterclass gaan we in gesprek met de hoofdgasten van dit jaar: filmmakers Sahra Mani, Aboozar Amini en Dawood Hilmandi. Het gesprek gaat over de uitdagingen en moeilijkheden van Afghaanse filmmakers. Hoe behoudt iemand zijn/haar/hun artistieke stem bij het ontvluchten van hun thuisland? Hoe is de huidige situatie in Afghanistan voor filmmakers? En hoe is het om als filmmaker in de diaspora te werken? Het gesprek wordt geïllustreerd met fragmenten uit de filmografie van Mani, Amini en Hilmandi.

Sahra Mani, die Kabul in 2021 ontvluchtte, is de regisseur van de documentaire A Thousand Girls Like Me (2019), die wereldwijd meer dan 25 prijzen won. Aboozar Amini (Kabul, City in the Wind; 2018) is een van de weinige filmmakers die na zijn opleiding terugkeerde naar Afghanistan. Hij maakte samen met ander jong talent onderdeel uit van een nieuwe golf van Afghaanse cinema. De Nederlands-Afghaanse Dawood Hilmandi startte zijn filmcarrière met Bekhawy (2009) welke werd vertoond op het IFFR. Daarnaast werden zijn shorts Arvaksca en 2087 in 2011 en 2012 op Cannes vertoond.

Moderator: Orwa Nyrabia, Artistiek Directeur IDFA

Voertaal: Engels

Wij maken u erop attent dat dit programma wordt opgenomen. Als u dit programma bezoekt, kan het zijn dat u gefilmd wordt.