Take on Women in Film

Ondanks de toenemende media-aandacht en vooruitgang in de afgelopen jaren, blijft de systemische vooringenomenheid in de filmindustrie bestaan en is gendergelijkheid nog niet bereikt. Dit jaar besteden we in het Take on Women in Film panel speciale aandacht aan vrouwelijke filmmakers uit regio's waar de huidige situatie dringend aandacht vraagt. Lidija Zelovic zal een keynote speech houden. Daarna volgen interviews met het Oekraïense filmteam van Peace for Nina en de Afghaanse filmmaker Sahra Mani.

De sessie begint met een keynote van Lidjia Zelovic (1970, Joegoslavië), een bekroonde filmmaker, schrijver en spreker. Ze groeide op in Sarajevo en ontvluchtte de oorlog in 1992. Ze begon als onafhankelijk filmmaker in de nasleep van de burgeroorlog in haar thuisland, werkte daarna bij internationale mediabedrijven als BBC, Channel4 en voor de Nederlandse Publieke Omroep. Haar nieuwste film My Own Private War werd op vele festivals over de hele wereld bekroond. Lidjia neemt ons mee in haar creatieve wereld en gaat in op het vinden van jouw creatieve stem na oorlogstrauma's. In haar werk probeert Lidjia erachter te komen wat oorlog met mensen doet en of vergeving mogelijk is.

Na de keynote is er een online interview met het Oekraïense filmteam van Peace for Nina, Zhana Maksymeno, Lyuba Knorzl en Dea Gjinovic. Zhana, Lyuba en Dea bespreken de huidige situatie in Oekraïne. Hoe blijven Oekraïense filmmakers filmen en rapporteren wat er gaande is in deze onbeschrijfelijke, verschrikkelijke oorlog?

Tot slot spreken we met Sahra Mani, een Afghaanse filmmaker die afgelopen september Kabul ontvluchtte. Sahra is de bekroonde filmmaker van A Thousand Girls Like Me. Haar nieuwe film Kabul Melody is nu in postproductie. Hoe blijft Sahra haar creatieve stem vinden? Wat is de huidige situatie voor (vrouwelijke) filmmakers die in Afghanistan zijn gebleven? Hoe is de situatie voor vrouwen in het algemeen nu en is er een mogelijkheid om vast te leggen wat er gebeurt?

Voertaal: Engels
Moderator: Margje de Koning, artistiek directeur Movies that Matter

Dit panel wordt georganiseerd in samenwerking met Creative Europe Desk NL en Vrouwen in Beeld.