Tegen mijn wil

Ayfer Ergün

Hoe in een Pakistaans opvanghuis voor vrouwen onderhandelingen soms wel en soms niet verhinderen dat de volgende 'eremoord' wordt voltrokken.
In het opvanghuis Dastak verblijven vrouwen die gevlucht zijn voor hun eigen familie. Een vrouw die haar echtgenoot verlaat, bezoedelt nu eenmaal hun eer. Dus wordt ze valselijk beschuldigd van overspel en loopt ze de kans om vermoord te worden, de zogenoemde erewraak. Kubra, de 28-jarige vrouw aan wie Tegen mijn wil is opgedragen, was zo'n vrouw. Ze werd mishandeld, vluchtte naar het opvanghuis en werd door haar familie overgehaald om terug naar huis te gaan. Nauwelijks drie weken na haar thuiskomst werd ze vermoord. De Nederlands-Turkse filmmaakster Ayfer Ergün gaat naar haar dorp maar wordt door Kubra's vader weggestuurd. De moordenaar zal waarschijnlijk vrijuit gaan. Een andere vluchtelinge werd op haar veertiende aan een man van zeventig uitgehuwelijkt, weer een ander werd na achttien jaar huwelijk door haar man in brand gestoken. Ondanks de hulp die de vrouwen wordt geboden door een collectief van advocaten kunnen ze geen kant op.
Ergün legt met veel geduld, en in prachtige kleuren, vast hoe onderhandelingen tussen familieleden en hulpverleensters soms wel en soms niet verhinderen dat de volgende 'eremoord' wordt voltrokken.

Credits

Ondertiteling
EN
Kijkwijzer
12
Regisseur
Ayfer Ergün
Land
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
50 minuten
Thema's
familie, gezin, gezondheid, ziekte & verslaving, ontwikkeling, duurzame ontwikkeling, ontwikkelingshulp, vrouwen, vrouwenrechten
Jaartal
2002