Tuk-Tuk

Romany Saad

Abdallah, Bika en Sharon gaan niet naar school. In plaats daarvan stappen deze jonge Egyptische tieners iedere dag op hun tuk-tuk (een soort gemotoriseerde fietstaxi) om passagiers te vervoeren in de drukke, zonnige straten van Caïro. Zo voorzien ze in het levensonderhoud van hun arme families. Ondanks hun drukke bestaan lukt het de jongens om lol te maken en zich soms heel even kind te voelen.

Het besturen van de kleine tuk-tuks in de hectische straten van de Egyptische hoofdstad is niet zonder gevaar. Dieven, politieagenten en concurrerende taxichauffeurs hebben het op de jongens gemunt. Als ze niet door corrupte officiers worden lastiggevallen, zijn het de straatrovers die ze belagen of hun duurbetaalde tuk-tuks stelen.

Het kleine beetje geld dat de vervoersdienst opbrengt gaat regelrecht in de huishoudpot. Voor de kids blijft er weinig over. Op een goede dag is de opbrengst groot genoeg om een keertje te gaan gamen, maar meestal gaat de buit op aan het vullen van hongerige magen. Desondanks grijpen de drie vrienden iedere kans op vrolijke afleiding en zien we ze plezier maken en ravotten waar het kan.

Komisch en ontroerend portret van drie jonge tieners in het arme, postrevolutionaire Egypte, waar aan de armoede weinig is veranderd en kinderen gedwongen zijn te vroeg volwassen te worden.

Credits

Regisseur
Romany Saad
Producent
Romany Saad
Jaartal
2015
Productieland
Egypte
Soort
Documentaire
Duur
78 minuten
Taal
Arabisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Romany Saad