75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Op 10 december 2023 is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is aangenomen door de Verenigde Naties. Waar staan de mensenrechten nu? De zaken die we als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen, staan vandaag de dag misschien wel meer onder druk dan ooit. Wat kunnen we doen om de mensenrechten weer te versterken? Movies that Matter probeert de blik voor mensenrechten te verruimen en via film de voorvechters van deze rechten wereldwijd een podium bieden.

Volgend jaar vindt ons festival plaats van 22 t/m 30 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. Daarnaast zijn we nog op diverse gastlocaties in de stad en satellietlocaties door heel Nederland.

Wat kun je tijdens ons festival verwachten?

  • Een filmselectie uit zo’n 90 mensenrechten films: van kort tot feature length, van fictie tot documentaire
  • Speciale verdiepingsprogramma’s rondom mensenrechten, met activisten, filmmakers en experts uit het veld.

En verder:

  • Diverse competities, waarin films meedingen naar diverse prijzen, die we uitreiken tijdens onze jaarlijkse Award Night, die voor iedereen te bezoeken is.
  • Via speciale thema’s kun je gemakkelijk een weg vinden in het programma.
  • Bij 80% van de films hebben we contextprogrammering: inleidingen, nagesprekken en diverse specials zoals dansvoorstellingen.
  • We gaan in gesprek met mensenrechtenactivisten, experts, ervaringsdeskundigen en ons publiek.
  • Ontmoeting staat centraal. Of dit nu in de zaal is, of na de film aan de bar.

Wil je als eerste horen wanneer het programma bekend wordt, wanneer je kaarten kunt kopen en welke gasten er op het festival zullen komen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van onze activiteiten!