Nasrin Sotoudeh op Time-lijst invloedrijkste personen

Nasrin Sotoudeh is door TIME benoemd tot een van de 100 meest invloedrijke personen van 2021. Sotoudeh is een indrukwekkend vastberaden mensenrechtenadvocaat uit Iran. Haar optimisme en kalme vechtersmentaliteit dwingen grote bewondering af. Maar ze betaalt een enorme prijs voor haar moed: momenteel zit ze een gevangenisstraf uit van 38 jaar.

Vanaf het moment dat Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi haar aanmoedigde haar rechtendiploma te halen, komt Nasrin Sotoudeh op voor de mensenrechten van vrouwen, kinderen, religieuze minderheden en anderen van wie de rechten worden vermorzeld onder de Iraanse islamitische wetten.

Dit jaar vertoonden we in het Activist programma Nasrin. De documentaire schetst een portret van Sotoudehs werk en leven tot aan haar tweede gevangenschap in 2018, en van de bredere beweging voor vrouwenrechten in Iran. En als de aandacht verschuift naar haar man Reza en hun twee kinderen, wordt het niets minder dan een waar liefdesverhaal.

Heb je de documentaire nog niet gezien? Je kunt hem via Vimeo on demand bekijken.

Huur de documentaire

Thema's
Activisme en mensenrechtenverdedigers, Democratie en politiek, Gevangenis en gevangenschap, Politieke moorden en/of verdwijningen, Racisme en/of discriminatie, Vrijheid van meningsuiting, Vrouwenrechten, Wetten en rechtspraak
Relevante landen
Iran
Lengte
91 minuten
MtMF
2021