online versie
 
Bedankt!
Movies that Matter Festival 2023
 
 
 
 
 
 
Bedankt!
 

Met een grote glimlach en vol trots kijken we terug op een geslaagd Movies that Matter Festival 2023! Het publiek heeft haar weg weer gevonden naar het festival: met bijna 23.500 bezoekers (50 procent meer dan vorig jaar!) waren de zalen rijk gevuld met een divers publiek. Dit was niet mogelijk geweest zonder jouw steun. Graag willen we je heel hartelijk danken voor je bijdrage aan de 15e editie van ons festival in Den Haag! 

 

Ons festival was niet mogelijk geweest zonder de steun van onze hoofdpartner de Nationale Postcode Loterij en partners als het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Amnesty International en de Gemeente Den Haag, mediapartners als Dagblad Trouw, en tal van fondsen en andere samenwerkingspartners.

 

Wij hopen je weer te zien tijdens één van onze filmevents de komende maanden en we verwelkomen je in 2024 graag op het 16e Movies that Matter Festival, dat van vrijdag 22 t/m zaterdag 30 maart zal plaatsvinden.  

 

Hartelijke groet, 

Het Movies that Matter-team 

 
 
 
 
 
 
 
 
Terugblik
 

We waren dit jaar weer volop aanwezig in de stad van Vrede en Recht. Natuurlijk in ons festivalhart bij Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui en Pathé Buitenhof, maar ook op gastlocaties als De Nieuwe Regentes, Theater en Filmhuis Dakota, Nieuwspoort en Beeld & Geluid. Ook door de rest van het land kon publiek genieten van Movies that Matter, want dit jaar waren er maar liefst acht satellietlocaties: Alkmaar, Amersfoort, Arnhem, Den Bosch, Leeuwarden, Maastricht, Vlissingen en Utrecht. Daarnaast boden we een selectie van films online aan via Picl.

 

Het festival werd geopend met een indrukwekkend dansoptreden van de Iraans-Koerdische Sarina Panahideh, gevolgd door een prachtige toespraak van Staatssecretaris van Cultuur & Media, Gunay Uslu. De openingsfilm Kleinkinderen van de Oost van Daan van Citters met Joenoes Polnaya was iedere voorstelling uitverkocht.

 

Van 24 maart t/m 1 april presenteerden we meer dan 80 films en tal van verdiepingsprogramma’s met activisten, experts en filmmakers van over de hele wereld. We verwelkomden beginnende organisatoren van internationale mensenrechtenfilmfestivals voor ons vijfdaagse workshopprogramma Cinema Without Borders. Ook een grote afvaardiging van het Human Rights Film Network was aanwezig tijdens het festival. Meer dan 7.500 scholieren en mbo-studenten namen deel aan het uitgebreide educatie-programma in Den Haag en Amsterdam. De Industry-panels en workshops voor filmprofessionals, NGO’s en fondsen richtten zich op het creëren van impact met mensenrechtenfilms.

 

Dit jaar had het festival de focus op Iran, met drie Iraanse filmmakers als hoofdgasten: Nafiss Nia, Maryam Ebrahimi en Ali Asgari. Er vond een Industry Masterclass plaats: Take on Iran, we vertoonden drie door het publiek gekozen klassiekers uit de Iraanse cinema en uiteraard films van de hoofdgasten.

 

Natuurlijk speelde ook Oekraïne een belangrijke rol op het festival, met films als Iron Butterflies en Butterfly Vision. De Sacharov-avond opende met een optreden van Sofiia Dorosh (Oekraïense pianiste, 14 jaar) van de Davidsbündler Music Academy. Na de screening van Oekraiense documentaire Plai, a Mountain Path (Eva Dzhyshyashvili) met aansluitend een panelgesprek onder leiding van Kysia Hekster, sloot the United Ukrainian Ballet (dansers in ballingschap verenigd door de tragedie van de oorlog) de avond af met een indrukwekkend dansoptreden.

 
 
 
 
 
 
 
 
Awards
 

Zeven internationale jury’s bogen zich over de genomineerde films. De winnaars van dit jaar:

 

Grand Jury Documentary Award
Theatre of Violence (Lukasz Konopa, Emil Langballe)

 

Grand Jury Fiction Award
Dalva (Emmanuelle Nicot)

 

Activist Documentary Award
Seven Winters in Tehran (Steffi Niederzoll)

 

Camera Justitia Award
Twice Colonized (Lin Alluna)

 

Dutch Movies Matter Award
Mijn grote broer (Mercedes Stalenhoef)

 

Shorts Award
Haulout (Evgenia Arbugaeva en Maxim Arbugaev)

 

Students’ Choice Award
The Kings of the World (Laura Mora Ortega)

 

Ook het publiek bracht haar stem uit: de documentaire Aurora’s Sunrise (Inna Sahakyan) won de Audience Award.

 
  Lees de juryrapporten  
 
 
 
 
 
 
 
Films op het festival gemist?
 

In Movies that Matter On Tour vertonen wij door het hele land deze maand de prijswinnaar van de Grand Documentary Award Theatre of Violence, een fascinerende en complexe zoektocht naar de essentie van gerechtigheid. In mei toert de documentaire The Mind Game door het hele land (opvolger van het gelauwerde Shadow Game) waarin we Sajid Khan Nasiri weer terug zien en horen hoe het nu met hem gaat. 

 
  Lees meer over On Tour  
 
 
 
 
 

Het Movies that Matter Festival 2023 werd mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en partners Amnesty International, ASN Bank, CFAP, Creative Europe Media, Dioraphte, Gemeente Den Haag, European Cultural Foundation, Fonds 1818, Fonds 21, Janivo, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, Oak Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, dagblad Trouw, de Versterking, vfonds, VEVAM en VSBfonds.

 

 
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly