We waren dit jaar weer volop aanwezig in de stad van Vrede en Recht. Natuurlijk in ons festivalhart bij Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui en Pathé Buitenhof, maar ook op gastlocaties als De Nieuwe Regentes, Theater en Filmhuis Dakota, Nieuwspoort en Beeld & Geluid. Ook door de rest van het land kon publiek genieten van Movies that Matter, want dit jaar waren er maar liefst acht satellietlocaties: Alkmaar, Amersfoort, Arnhem, Den Bosch, Leeuwarden, Maastricht, Vlissingen en Utrecht. Daarnaast boden we een selectie van films online aan via Picl.
Het festival werd geopend met een indrukwekkend dansoptreden van de Iraans-Koerdische Sarina Panahideh, gevolgd door een prachtige toespraak van Staatssecretaris van Cultuur & Media, Gunay Uslu. De openingsfilm Kleinkinderen van de Oost van Daan van Citters met Joenoes Polnaya was iedere voorstelling uitverkocht.
Van 24 maart t/m 1 april presenteerden we meer dan 80 films en tal van verdiepingsprogramma’s met activisten, experts en filmmakers van over de hele wereld. We verwelkomden beginnende organisatoren van internationale mensenrechtenfilmfestivals voor ons vijfdaagse workshopprogramma Cinema Without Borders. Ook een grote afvaardiging van het Human Rights Film Network was aanwezig tijdens het festival. Meer dan 7.500 scholieren en mbo-studenten namen deel aan het uitgebreide educatie-programma in Den Haag en Amsterdam. De Industry-panels en workshops voor filmprofessionals, NGO’s en fondsen richtten zich op het creëren van impact met mensenrechtenfilms.
Dit jaar had het festival de focus op Iran, met drie Iraanse filmmakers als hoofdgasten: Nafiss Nia, Maryam Ebrahimi en Ali Asgari. Er vond een Industry Masterclass plaats: Take on Iran, we vertoonden drie door het publiek gekozen klassiekers uit de Iraanse cinema en uiteraard films van de hoofdgasten.
Natuurlijk speelde ook Oekraïne een belangrijke rol op het festival, met films als Iron Butterflies en Butterfly Vision. De Sacharov-avond opende met een optreden van Sofiia Dorosh (Oekraïense pianiste, 14 jaar) van de Davidsbündler Music Academy. Na de screening van Oekraiense documentaire Plai, a Mountain Path (Eva Dzhyshyashvili) met aansluitend een panelgesprek onder leiding van Kysia Hekster, sloot the United Ukrainian Ballet (dansers in ballingschap verenigd door de tragedie van de oorlog) de avond af met een indrukwekkend dansoptreden.
|