online versie
 
 
 
 
 
 
 
MtMF22: (zelf)reflectie op etniciteit, racisme en kolonialisme
 

Op het Movies that Matter Festival, dat van 8 t/m 16 april plaatsvindt, staan mensenrechten centraal. Dit jaar is het thema Changing Matters. Hoewel er de afgelopen jaren bewustwording ontstaan is rond racisme, het koloniale verleden en de complexe issues rond etniciteit, is er nog een lange weg te gaan. In films en documentaires op Movies that Matter Festival kijken filmmakers kritisch naar de maatschappij en zichzelf en houden daarmee ook het publiek een spiegel voor.

 
  Bekijk het gehele programma  
 
 
 
 
Ik ben een bastaard
 

Schrijver en acteur Rashif El Kaoui onderzoekt zijn biculturele identiteit. Hij reist daarvoor naar Marokko, het land van zijn vader.

 
  Meer info  
 
 
 
 
 
 
Activisten in de spotlight
 

In onze Activist-competitie krijgen activisten van over de hele wereld een podium en zijn de activisten aanwezig bij ons in Den Haag. In On These Grounds strijdt Vivian Anderson tegen politiegeweld op Amerikaanse high schools. Nadat een filmpje waarin een zwart meisje door politie mishandeld wordt viral gaat, besluit Vivian om het meisje te helpen en de agent te confronteren. Ook activiste Neidinha zet zich in The Territory in voor een groep die onderdrukt wordt. Het kleine en krimpende inheemse volk Uru-eu-wau-wau in het Amazonegebied wordt bedreigd door landpikkers. Ze kiezen de 18-jarige Bitaté als hun leider, en samen met activiste Neidinha is hij vastbesloten zich niet zomaar gewonnen te geven. Maar als Jair Bolsonaro president wordt, krijgen de vijandige krachten vrij spel.

 
  Bekijk de volledige Activist-competitie  
 
 
 
 
Ali & Ava
 

Ali is een Brits-Pakistaanse huisbaas, Ava een sterke klassenassistent van Ierse komaf.  Niet iedereen staat achter hun relatie.

 
  Meer info  
 
 
 
   
Wie houdt de camera vast en bepaalt wat we zien?
 
 
 
 
Stop Filming Us but Listen
 

Met Stop Filming Us maakte Joris Postema een film over de beeldvorming in Afrika dat door de Westerse media vaak geportretteerd wordt door een lens van misère en stereotypen. In dit vervolg nemen plaatselijke filmmakers Bernadette Vivuya en Kagoma Twahirwa het over en brengen zij het publiek een nieuwe versie die hun eigen gevoel beter weergeeft.

 
  Meer info  
 
 
 
 
Met Mes
 

In de mediasatire Met Mes bevraagt Sam de Jong de motieven van een documentairemaakster en haar positie als witte vrouw in een machtspositie. Als haar camera gestolen is liegt ze dat de jongen haar met een mes bedreigt heeft en dat heeft ingrijpende gevolgen voor hem. Aan de hand van een vrolijke esthetiek en originele montage stelt de film vragen over vooroordelen rond etniciteit en afkomst.

 
  Meer info  
 
 
 
 
 
 
 
 
Sharing = caring
 

We sturen deze aankondiging met enkele aanraders uit ons programma met het vriendelijke verzoek om het festival onder de aandacht te brengen van jouw volgers. Wil je graag meer informatie ontvangen of heb je interesse in het opzetten in een winactie? Neem dan contact met ons op via info@moviesthatmatter.nl.

 
  Mail ons  
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly