online versie
 
Nieuwsbrief
21 maart 2023
 
 
 
 
 
 
Nog 3 dagen tot het festival!
 

Het Movies that Matter Festival gaat bijna van start. Van vrijdag 24 maart t/m zaterdag 1 april presenteren we meer dan tachtig bijzondere speelfilms, spraakmakende documentaires en shorts, met een uitgebreid verdiepingsprogramma.

 

In Den Haag zijn we te vinden in Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui, Pathé Buitenhof, De Nieuwe Regentes en Theater Dakota. Daarnaast vertonen acht satellietlocaties door het land een selectie van festivalfilms. Liever online kijken? Vanaf vrijdag zijn zes festivalfilms on demand beschikbaar via Picl.

 
  Ga naar het programma  
 
 
 
 
 
 
 
Activisten in de schijnwerpers
 

Wat is de overeenkomst tussen een Indiase journalist en een Amerikaanse moeder? Tussen een Iraanse activist voor vrouwenrechten en iemand die strijdt voor een waardige herdenking van tot slaaf gemaakten? De acht hoofdpersonen in ons Activist-programma kunnen bijna niet diverser zijn. Dat is precies wat Activist zo uniek maakt.

 

Het Activist-programma presenteert acht documentaires over mensenrechtenverdedigers die zich weigeren neer te leggen bij onrecht. We zijn er ongelooflijk trots op dat ze allemaal aanwezig zijn op ons festival dit weekend!

 
  Bekijk de Activist-films  
 
 
 
 
Expo: Activist House
 

Laat van 10 t/m 24 maart en van 27 maart t/m 3 april je boodschap aan de activisten achter in het Activist House in het Atrium Den Haag.

 
  Lees meer  
 
 
 
   
Klimaatspecials
 
 
 
 
Earth at Stake
 

Zondag 26 maart 13:15

 

Deze zondag programmeren we tijdens de Earth at Stake special twee pakkende films met verdieping over biodiversiteit en landbouw (Paved Paradise) en over diepzeemijnbouw en de groene transitie (Deep Rising). Deze special wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
This Stolen Country of Mine
 

Maandag 27 maart 20:15

 

Hoe kunnen we de grondstoffen voor de groene revolutie veilig en eerlijk verkrijgen? Na deze gratis vertoning van This Stolen Country of Mine gaan we in gesprek met een EU-deskundige en activist uit de film Paúl Jarrín. Deze special wordt georganiseerd in samenwerking met de Europese Commissie.

 
  Meld je gratis aan  
 
 
 
 
 
Shorts
 

Vanaf zaterdag zijn er elke dag er korte films per thematisch blok te zien in Filmhuis Den Haag.

 
  Bekijk de shorts  
 
 
 
 
 
 
Trouw-middag
 

Zaterdag presenteert Trouw een speciale dag met korting. Bekijk twee films met nagesprekken onder leiding van Trouw-redacteur Remke de Lange voor € 20,-.

 

Bij de vertoning van de docu Kleinkinderen van de Oost zullen Daan van Citters en Joenoes Polnaya, die in de film op zoek gaan naar de geschiedenis van hun grootvaders, aanwezig zijn. De vertoning van de film Dalva wordt gevolgd door een nagesprek met Dr. Marie-José van Hoof, kinder- en jeugdpsychiater en psychotraumatherapeut.

 
  Koop je ticket met korting  
 
 
 
 
Festivalmerch
 

Zaterdag worden limited edition shirts en totes met een illustratie van aanstormend talent Zenzy Blindeling live gezeefdrukt in TahS.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
Wereldpremières
 

Diverse films beleven deze week hun wereldpremière op het festival, zoals de openingsfilm Kleinkinderen van de Oost op vrijdag.

 

In première op zaterdag
In Mijn vader, Nour en ik onderneemt Wiam Al-Zabari een liefdevolle en intense zoektocht naar de geschiedenis van zijn vader en familie. In Klaas de Jonge, de Prijs van Vrijheid keert Nederlandse anti-apartheidsactivist Klaas de Jonge terug naar de ambassadekamer waar hij twee jaar woonde, gevlucht voor de Zuid-Afrikaanse autoriteiten die hem van terrorisme beschuldigden. The Mind Game is het intieme vervolg op het prijswinnende Shadow Game. In Daughters of the Sun vindt een groep Yezidi-vrouwen en -meisjes met elkaars liefde en steun de kracht om vooruit te kijken. In Paved Paradise zijn een bioloog en een filmmaker op een missie om ons voedselsysteem én het zwart-witdenken over landbouw te veranderen.

 

In première op zondag

Mijn grote broer is een aangrijpende, dappere en taboedoorbrekende documentaire over de enorme impact die zelfdoding heeft op degenen die achterblijven. Verdwaalde Veteranen is een diep ontroerende documentaire over een groep Nederlandse legerveteranen met PTSS, die een toevluchtsoord hebben gevonden bij Thuisbasis Veteranen. De Activist-docu Esther & the Law laat zien hoe Esther Kiobel in Nederland Shell voor de rechter sleept om de naam van haar man te zuiveren.  

 
 
 
 
 
Cineville
 

Met je Cinevillepas kun je o.a. naar festivalvertoningen in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.

 
  Lees meer  
 
 
 
 

Het Movies that Matter Festival 2023 wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en partners Amnesty International, ASN Bank, CFAP, Creative Europe Media, Dioraphte, Gemeente Den Haag, European Cultural Foundation, Fonds 1818, Fonds 21, Janivo, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, Oak Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, dagblad Trouw, de Versterking, vfonds, VEVAM en VSBfonds.

 
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly