online versie
 
Nieuwsbrief
27 maart 2023
 
 
 
 
 
 
Movies that Matter Festival 2023 bruisend van start
 

De vijftiende editie van het Movies that Matter Festival in Den Haag werd geopend door Gunay Uslu, Staatssecretaris voor Cultuur en Media. In haar openingsspeech benadrukte ze hoe belangrijk het is dat er veilige plekken zijn waar filmmakers en activisten hun werk kunnen laten zien en aandacht kunnen vragen voor onderbelichte thema’s. Dit geldt natuurlijk voor Iran en Oekraïne, maar ook voor thema’s dichterbij huis, zoals het transgenerationeel trauma dat de leidraad vormt in de openingsfilm Kleinkinderen van de Oost van regisseur Daan van Citters met Joenoes Polnaya, die ook in wereldpremière ging  

 
  Bekijk het programma  
 
 
 
 
   
Meet the Activists
 
 
 
 
Yasser Louati
 

De Franse politiek analist Yasser Louati verzet zich tegen het verdeeldheid zaaiende discours in de Franse politiek en media. In een klimaat waar islamofobie steeds meer gemeengoed wordt, verdedigt hij burgerlijke vrijheden voor iedereen.

 

Ontmoet Yasser bij een van de Q&As na The Flag.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
Sara Cunningham
 

Wat gebeurt er als je kind homo of transgender is, terwijl jij hartstochtelijk gelooft dat dat zondig is? Evangelische christen Sara maakt de dappere omslag naar liefdevolle ‘Mama Bear’.  Hartverwarmende docu over de overwinning van liefde op haat.

 

Ontmoet Sara bij een van de Q&As na Mama Bears.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
 
 
Sacharov Special
 

Op donderdag presenteren we in samenwerking met het Europees Parlement de jaarlijkse Sacharov-vertoning, waarin de Sacharovprijs – de belangrijkste Europese mensenrechtenprijs – en de winnaar(s) worden belicht.

 

Dit jaar presenteren wij een speciaal programma gewijd aan de dappere en veerkrachtige bevolking van Oekraïne, de winnaars van de Sacharovprijs 2022. In deze context vertonen we de Oekraiense documentaire Plai, a Mountain Path geregisseerd door Eva Dzhyshyashvili.

 

Deze speciale avond wordt gepresenteerd door Kysia Hekster. Na de vertoning vindt er een panelgesprek plaats met onze speciale gasten Oleksandra Matviichuk (mensenrechtenadvocaat en civil society vertegenwoordiger), Lyuba Knorozok (producent uit Kiev, verzamelt bewijsvoering voor de ICC) en Kseniia Novikova (Oekraïense danseres). Met culturele optredens van Sofiia Dorosh  en the United Ukrainian Ballet.

 
  Meld je gratis aan  
 
 
 
 
Tip: Twice Colonized
 

Inuit-advocate Aaju Peter heeft haar leven lang gevochten voor de rechten van haar volk. Ze begint aan een zeer persoonlijke reis om haar kolonisten voor het gerecht te brengen.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
Chosen by
 

Van dinsdag tot en met donderdag kiezen BN’ers hun favoriet uit het festivalprogramma.

 

Klimaatactivist Jelle de Graaf is bekend geworden, doordat hij zich bij wijze van protest vastplakte aan de talkshowtafel bij Jinek. Hij presenteert op dinsdag 28 maart How To Blow Up a Pipeline (Daniel Goldhaber). Jonge milieuactivisten treffen voorbereidingen om een oliepijplijn in Texas op te blazen.

 

Op woensdag 29 maart presenteert zanger Jeangu Macrooy de film Little Richard: I Am Everything van Lisa Cortés. De film werpt een verhelderend licht op de zwarte, queer oorsprong van de rock-’n-roll en stelt de oerknal van het genre vast: Richard Wayne Penniman. Jeangu gaat na de film in gesprek met Lynn Zebeda.

 

Actrice en politicoloog Victoria Koblenko leidt op donderdag 30 maart Butterfly Vision (Maksym Nakonechnyi) in, een rauw, indrukwekkend geacteerd drama. De Oekraïense dronepiloot Lilia komt uit krijgsgevangenschap vrij. Het lukt haar echter niet aan haar trauma te ontsnappen. Toch weigert Lilia een slachtoffer te zijn.

 
 
 
 
 
Tip: Dalva
 

Dalva gaat naar een opvanghuis omdat haar vader haar seksueel heeft misbruikt. Nu moet ze van voren af aan leren wat vertrouwen, liefde en intimiteit zijn.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
Festivalmerch
 

Dit jaar kun je tijdens het festival diverse merchandise kopen. Zo heeft kunstenaar en illustrator Zenzy Blindeling een speciaal ontwerp gemaakt die zaterdag live tijdens het festival op tassen en T-shirts werden gezeefdrukt. Er is nog een kleine oplage te koop in bij onze festivalkassa, buiten voor het Theater aan het Spui.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
Cineville
 

Met je Cinevillepas kun je o.a. naar festivalvertoningen in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.

 
  Lees meer  
 
 
 
 

Het Movies that Matter Festival 2023 wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en partners Amnesty International, ASN Bank, CFAP, Creative Europe Media, Dioraphte, Gemeente Den Haag, European Cultural Foundation, Fonds 1818, Fonds 21, Janivo, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, Oak Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, dagblad Trouw, de Versterking, vfonds, VEVAM en VSBfonds.

 
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly