online versie
 
Nieuwsbrief december 2021
 
 
 
 
 
 
On Tour:
The Dilemma of Desire
 

In december — De clitoris is het enige lichaamsdeel uitsluitend bedoeld voor genot. Maar ondanks die eenduidige functie hebben veel mensen geen idee hoe ze werkt of eruitziet. The Dilemma of Desire verandert dat voor eens en altijd. Een warm en fascinerend pleidooi voor seksuele vrijheid en kennis.

 
  Theaters, data en tijden  
 
 
 
 
 
 
 
Sacharov filmvertoningen
 

Deze maand presenteren we in samenwerking met het Europees Parlement speciale filmvertoningen rondom de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. De vertoningen zijn gratis te bezoeken; reserveer je ticket(s) via de website van jouw filmtheater naar keuze.

 

Afgelopen jaar werd de Sacharovprijs uitgereikt aan de democratische oppositie in Belarus. Daarom vertonen we de documentaire Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus, die de wederwaardigheden van de ondergrondse theatergroep Belarus Free Theatre uit Minsk volgt voor, tijdens en na de omstreden herverkiezing van Alexander Loekasjenko in 2010.

 

Programma
24 november om 19:30 
Lumière, Maastricht  *uitverkocht
25 november om 20:00 
Cinema Middelburgmet nagesprek
29 november om 18:30 Kijkhuis, Leiden — met workshop

 
  Meer informatie  
 
 
 
 
Test je Sacharov kennis
 

Speel de Sacharov-quiz en maak kans op twee tickets voor de openingsavond van MtMF22 op 25 maart, inclusief overnachting in Mercure!

 
  Speel de quiz  
 
 
 
 
 
 
Grayson Perry: All Man
 

12 december — De Erasmusprijs 2021 wordt toegekend aan de Britse beeldend kunstenaar Grayson Perry. Ter gelegenheid hiervan vertonen we in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht twee afleveringen van Graysons televisieserie All Man. In deze serie onderzoekt Grayson op originele en persoonlijke manier waar mannelijkheid om draait in de 21ᵉ eeuw en hoe verandering daarin beter is voor de wereld. De avond wordt ingeleid door Miriam Wickham, die als promovendus aan de Universiteit van Utrecht kijkt naar het binaire gendersysteem in onze maatschappij en welke veranderingen daarin tegenwoordig plaatsvinden.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
   
Wereldwijde filmvertoningen
 
 
 
 
Ambassade filmmenu
 

Elk jaar organiseren we in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken een filmproject. Alle Nederlandse ambassades ontvangen een menu met films over mensenrechten om te vertonen op of rond 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

 

Dit jaar nemen maar liefst 53 ambassades deel aan het project en vertonen zij Fly So Far, Nasrin, Once Upon a Time in Venezuela, Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam of A Thousand Cuts. 

 
  Lees meer  
 
 
 
 
Ondersteunde projecten
 

Naast het organiseren van eigen evenementen in Nederland, bieden we via ons subsidieprogramma ook steun aan filmfestivals en mobiele-cinemaprojecten in Afrika, Latijns-Amerika, Azië, Oost-Europa en het Midden-Oosten.

 

We zijn verheugd de negen projecten uit deze selectieronde te presenteren, waaronder een mobiel cinemaproject in Sahrawi vluchtelingenkampen en een feministisch filmfestival in Oekraïne

 
  Bekijk de projecten  
 
 
 
 
 
 
 
 
Educatie tijdens MtMF22
 

Ieder jaar vertonen we in Den Haag en Amsterdam tijdens het Movies that Matter Festival films met verdiepingsprogramma’s aan leerlingen van het voortgezet- en praktijkonderwijs en mbo-studenten. Een van deze films is komend jaar de bioscoop hit De Slag om de Schelde. Tijdens de verdieping gaat de moderator met een ooggetuige en de leerlingen in gesprek over oorlog en vrijheid.

 
  Boek een vertoning  
 
 
 
Verder te zien
 
 

 

 

 
3 februari
Bioscooptip: Minyan
 

 
27 januari
Bioscooptip: Sun Children
 
Partners
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly