online versie
 
Nieuwsbrief januari 2022
 
 
 
 
 
 
2022, een jaar vol films!
 

Wij wensen iedereen een prachtig nieuwjaar! In 2022 verheugen we ons op de 14ᵉ editie van het Movies that Matter Festival. Tien dagen lang is het festival te beleven op diverse locaties in Den Haag én online. Ook breidt het festival uit naar verschillende satellietlocaties door het land, waar een selectie van films te zien is. Blik in deze nieuwsbrief met ons vooruit op de eerste bevestigde film en bepaal mee welke films in het Chosen by YOU programma worden vertoond.

 
 
 
 
 
 
 
 
Wij praten niet in wereldpremière op MtMF22
 

Met trots kondigen wij de eerste filmtitel én wereldpremre van het festival aan: Wij praten niet van Marjolein Busstra, een intrigerende documentaire van diepgaande gesprekken tussen therapeuten en jongeren die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting. De film wijst ons op het belang van signalering omtrent seksueel geweld en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.

 

Wij praten niet is geproduceerd door HALAL, in samenwerking met KRO-NCRV.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
 
Chosen by YOU
 

De beste films van 2021 over mensenrechten en maatschappelijke thema’s nog één keer op het witte doek. In Chosen by YOU bepaal jij welke vijf bioscoophoogtepunten, die nog niet eerder door ons zijn vertoond, in maart te zien zijn tijdens het Movies that Matter Festival 2022.

 

Stem voor 15 januari op jouw drie favorieten en maak kans op vrijkaartjes voor het festival.

 
  Breng je stem uit  
 
 
 
 
 
 
 
Educatie tijdens MtMF22
 

Ieder jaar presenteren we tijdens het Movies that Matter Festival voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en mbo-studenten toegankelijke films met een inspirerend verdiepingsprogramma. In het programma komen uiteenlopende maatschappelijke thema’s aan bod, zoals keuzevrijheid en het Europese migratiebeleid. Nieuw dit jaar is Das Glaszimmer, een film over familie en de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de verdieping gaat moderator Lisa Wade met de leerlingen in gesprek over de thema’s van de film.

 

Wil je met je klas in Amsterdam of Den Haag een vertoning bijwonen? Meld je dan nu alvast aan.

 
  Meer informatie  
 
 
 
 
   
Thuiskijktips
 
 
 
 
De Groene Filmclub:
Journey to Utopia
 

Deze maand vertonen we Journey to Utopia gratis online voor abonnees van De Groene Amsterdammer. De docu volgt een Noors gezin dat ernaar streeft volledig zelfvoorzienend te leven.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
Nieuwe selectie MtM films op CineMember
 

Op zoek naar mooie arthouse films om thuis te kijken tijdens de lockdown? Wij hebben een nieuwe selectie gemaakt van onze favoriete films die online te zien zijn bij CineMember.

 
  Bekijk de selectie  
 
 
 
 
 
 
 
 
Ambassade filmmenu
 

Film heeft een ongekend vermogen ogen te openen. Wat niet altijd lukt met diplomatieke speeches of dikke rapporten, kan bewegend beeld vaak wél. Daarom stellen we ieder jaar in het kader van 10 december, internationale mensenrechtendag, een speciaal filmmenu samen voor Nederlandse ambassades overal ter wereld.

 

Van Peru en Luxemburg tot Oeganda en Japan: afgelopen maand namen 47 ambassades deel aan dit project dat we organiseren met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij vertoonden Fly So Far, Nasrin, Once Upon a Time in Venezuela, Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam of A Thousand Cuts, met een introductie of debat over de onderwerpen die in de films aan bod komen. In totaal vonden 75 vertoningen over de hele wereld plaats.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
 
Quo Vadis, Aida? wint bij de European Film Awards
 

Quo Vadis, Aida? won afgelopen maand maar liefst drie European Film Awards! Jasmila Žbanić won de award voor Beste Europese Regisseur, Jasna Đuričić won de prijs voor Beste Europese Actrice en als kers op de taart werd de film bekroond tot Beste Europese Film 2021.

 

Eerder in 2021 was het hartverscheurend drama over de uren in aanloop naar de genocide van Srebrenica te zien op het online Movies that Matter Festival. De film won de Grand Jury Fiction Award op ons festival en is nu on demand te bekijken, o.a. via Picl, Cinetree en Pathé Thuis.

 

Meer te weten komen over het maakproces van de film? Onze mediapartner Trouw schreef voor de festivalbijlage over de aanpak van regisseur Jasmila Žbanić.

 
  Lees het artikel  
 
 
 
Om naar uit te kijken
 
 
26 mei
Bioscooptip: Feast
 
27 januari
Bioscooptip: Sun Children
 
3 februari
Bioscooptip: Minyan
 
10 februari
Bioscooptip: The Card Counter
 
21 april
Bioscooptip: L’événement
 
5 mei
Bioscooptip: Housewitz
 
3 maart
Bioscooptip: Flee
 
Partners
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly