online versie
 
Nieuwsbrief maart
 
 
 
 
 
 
Kaartverkoop is van start!
 

De kaartverkoop voor het Movies that Matter Festival is gestart. Van 16 t/m 25 april zie je online een rijk en divers programma met nieuwe en prikkelende speelfilms en documentaires.

 

Eenendertig premières telt het festival, waaronder die van de voor een Oscar genomineerde openingsfilm The Man Who Sold His Skin. En ook dit jaar verwelkomen we filmmakers en activisten voor online verdiepingsprogramma’s, masterclasses en Q&A’s. Kijk op onze website voor het complete overzicht van alle films en programma’s.

 
  Ontdek het programma  
 
 
 
 
 
 
 
Competities
 

In het Activist-programma vertonen we acht documentaires, met evenzoveel vrouwen in de hoofdrol. Vier films uit dit programma beleven hun Nederlandse première, waaronder The Dissident. Deze documentaire belicht de carrière van, en onderzoekt de moord op, de Saudische journalist Jamal Khashoggi. De films in het Camera Justitia-programma gaan over de strijd voor gerechtigheid. We vertonen onder andere Sundance-hit President als preview, een meeslepend verslag over de Zimbabwaanse presidentsverkiezingen van 2018, en de ongelooflijke nasleep. Het Dutch Movies Matter-programma kent maar liefst drie wereldpremières. Bij de online première van I Don’t Wanna Dance op 23 april zijn regisseur Flyn Von Kleist, en hoofdrolspelers Yfendo van Praag en Romana Vrede aanwezig.

 

Dit jaar lanceren we ook twee nieuwe competities: Grand Jury Documentary, gesponsord door BNNVARA, en Grand Jury Fiction – een selectie uit het hele festivalprogramma met stuk voor stuk zowel cinematografisch en inhoudelijk sterke films.

 
  Bekijk de competitiefilms  
 
 
 
 
 
 
 
Trouw en De Groene Special
 

In samenwerking met de redacties van Trouw en De Groene Amsterdammer organiseren we live vertoningen met verdiepingsprogramma’s. Na afloop van de live vertoningen zijn de films nog 80 uur op onze site te zien als VOD.

 

Trouw Special

Op zaterdag 17 april vindt om 17:00 uur een live vertoning plaats van Quo Vadis, Aida?, een film over de aanloop naar de tragedie in Srebrenica. Hierbij zijn acteur Johan Heldenbergh (die Thomas Karremans speelt in de film) en advocaat Simon van der Sluijs te gast. Om 20:00 uur is de wereldpremière van Shadow Game, een documentaire over de ontberingen van jonge vluchtelingen op weg naar West-Europa. Hierbij zijn regisseurs Els van Driel en Eefje Blankenvoort, en researcher Zuhoor al Qaisi aanwezig voor een Q&A.

 

Info en Tickets

 

 

De Groene Special

Op zaterdag 24 april is om 17:00 uur Coded Bias te zien, een documentaire over de verregaande impact van gezichtsherkenning en algoritmen op ons dagelijks leven en over de vooringenomenheid van technologie. Om 20:00 uur zijn de Turks-Duitse moslimfeministe en Imam Seyran Ates, en regisseur Nefise Özkal Lorentzen live aanwezig bij de vertoning van Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam, waarin Ates strijdt voor modernisering van de Islam.

 

Info en Tickets

 
 
 
 
 
 
 
 
NPO 2Doc selectie
 

In de NPO 2Doc selectie zijn drie bijzondere documentaires opgenomen, die op ons festival te zien zijn.

 

Op dinsdag 20 april vindt de wereldpremière plaats van Dying to Divorce, een documentaire over moedige Turkse activisten die het opnemen tegen geweld tegen vrouwen. Bij de vertoning zal onder anderen regisseur Chloe Fairweather aanwezig zijn. Ook bij de wereldpremière van Desert Paradise op woensdag 21 april is er een live verdiepingsgesprek met regisseur Ike Bertel. De derde film uit de NPO 2Doc selectie is President, over de Zimbabwaanse presidentsverkiezingen van 2018. Op donderdag 22 april is deze speciale preview live te zien op het festival, met een uitgebreid verdiepingsprogramma.

 
  Info en Tickets  
 
 
 
 
 
 
 
Earth at Stake
 

In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken presenteren we van 17 april t/m 21 april Earth at Stake: een programma met drie films en verdiepingsgesprekken over de strijd voor een duurzame en leefbare wereld.

 

Living Water is een over meerdere jaren gefilmde documentaire over het complexe waterprobleem in Jordanië, dat grote politieke en sociale vraagstukken met zich meebrengt. Janette Worm, expert op het gebied van waterproblematiek in het Midden-Oosten, is een van de aanwezigen bij het verdiepingsprogramma. Bij The Magnitude of All Things is onder anderen Marcel Beukeboom aanwezig. Als Speciaal Gezant Klimaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zal hij ingaan op klimaatverandering, waarvan de wereldwijde impact in de documentaire wordt getoond. Bij Journey to Utopia verwelkomen we Carmen Hagenaars, Deputy Director van de Directie Inclusieve Groene Groei bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij verzorgt de inleiding bij deze documentaire die een ecologisch experiment van een zelfvoorzienende gemeenschap volgt.

 
  Info en Tickets  
 
 
 
 
 
 
 
BNNVARA Presents
 

Twee festivalfilms zijn in de festivalweek ook op TV te zien. Onze mediapartner BNNVARA vertoont op dinsdag 20 april op NPO2 de indrukwekkende documentaire A Thousand Cuts, over de onverschrokken Filipijnse journaliste Maria Ressa. Op donderdag 22 april is Journey to Utopia te zien, waarin een gezin volledig CO2-neutraal probeert te leven, met alle gevolgen van dien.

 

We verwelkomen tevens drie BNNVARA presentatoren en programmamakers die als ‘filmduwers’ van het festival een inleiding verzorgen bij onze films. Sinan Can verzorgt de introductie voor A Thousand Cuts en Influence. Bij The Dilemma of Desire en Once Upon A Time in Venezuela vertelt Natasja Gibbs waarom je deze films absoluut moet zien. De derde filmduwer is Sahil Amar Aïssa, die Mothers en I Don’t Wanna Dance introduceert.

 

Daarnaast verbindt BNNVARA zich dit jaar met trots aan de nieuwe Grand Jury Documentary Award voor de meest belangwekkende documentaire van deze festivaleditie. De internationale jury staat onder leiding van Simon Kilmury, directeur van de International Documentary Association in Los Angeles.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
 
Sacharov Special
 

Ieder jaar reikt het Europees Parlement de Sacharovprijs uit aan individuen en organisaties die strijden voor de bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden. In 2020 werd de prijs uitgereikt aan de democratische oppositie in Belarus. Naar aanleiding hiervan vertonen we de documentaire Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus. Aansluitend vindt er een panelgesprek plaats met onder anderen Franak Viacorka, een Belarussische journalist die pleit voor democratie en persoonlijke vrijheid, Veronica Tsepkalo, politiek activist en een van de Sacharov-prijswinnaars, en kunstenaar Tasha Arlova.

 

De toegang tot deze special is gratis. Je kunt de film en het gesprek van zondag 18 april 17:00 tot donderdag 22 april 01:00 uur on demand kijken.

 
  Info en Tickets  
 
 
 
 
 
 
 
Workshops & Masterclasses
 

Dit jaar organiseren we een grote verscheidenheid aan workshops, panels, webinars en masterclasses, gratis beschikbaar voor iedereen over de hele wereld. Thema’s zijn onder meer het maken van ‘groene’ films, opvattingen over internationaal recht, het uitdagen van het westerse perspectief op Afrika, het maken van films in vluchtelingenkamp Moria en internationale solidariteit met collega’s in Myanmar en Belarus.

 

We zijn trots om met veel organisaties samen te werken en veel gerenommeerde gasten te verwelkomen, waaronder de voor een Oscar genomineerde producer Julie Goldman, Debra Zimmermann en rechter Chile Eboe-Osuji, afzwaaiend President van het Internationaal Strafhof.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly