online versie
 
Nieuwsbrief Educatie,
november 2022
 
 
 
 
 
 
Inspiratie voor in de klas en in de bioscoop!
 

De festivalvoorbereidingen zijn in volle gang; bioscoopprogramma’s worden getest, er wordt geschaafd aan verdiepingsprogramma’s en voorbereidende lesmaterialen worden ontwikkeld. Heb je je klassen nog niet aangemeld voor ons festival? Meld je hier aan. In deze nieuwsbrief doe je inspiratie op voor in de klas en in de bioscoop; we tippen films rondom armoede, de Tweede Wereldoorlog, de Klimaattop en Paarse Vrijdag.

 
 
 
 
 
 
 
 
Nieuw: korte film Vlekkeloos mét online les
 

De Film in de klas-catalogus is aangevuld met de korte film Vlekkeloos met online les! Deze Nederlandse inzending voor de Oscars 2023 sleept op (inter)nationale festivals al diverse jeugdprijzen in de wacht.

 

Over de film
De vijftienjarige Ruby is ongesteld. Maar geld voor tampons of maandverband is er eigenlijk niet. Om haar moeder niet tot last te zijn, probeert ze het zelf op te lossen.

 

Over de les
Iedereen kent het begrip ‘armoede’ wel, maar het kan vaak ver weg voelen. Vlekkeloos laat zien hoe menstruatie-armoede ook hier in Nederland voorkomt. In het lesmateriaal wordt ingegaan op armoede in het algemeen en op menstruatie-armoede specifiek. De les is volledig in de klas te volgen binnen een lesuur van 50 minuten vanaf vmbo-breed onderbouw.

 
  Bekijk de les  
 
 
 
 
 
 
 
Das Glaszimmer met het bijzondere verhaal van Lenie
 

Een van onze bioscoopprogramma’s voor schooljaar 2022-2023 is Das Glaszimmer, i.s.m. Cinekid.

 

Over de film
Na het ontvluchten van de bombardementen, worden de elfjarige Felix en zijn moeder opgevangen in een dorp waar Hitler populair is. Gaandeweg krijgt Felix vraagtekens bij de situatie. Is zijn vader, soldaat in het Duitse leger, nu wel of geen held?

 

Over het verdiepingsprogramma
Tijdens het verdiepingsprogramma is er aandacht voor het verhaal van Lenie Degen van Stichting Werkgroep Herkenning. Haar grootvader zat bij de NSB en dat draagt ze nog steeds met zich mee. Onlangs namen wij een video op met haar verhaal. 🎬 Bekijk hier een korte preview.

 

Waar en wanneer?
Dit bioscoopprogramma is jaarrond te boeken als losse vertoning bij een bioscoop bij jou in de buurt en tijdens het Movies that Matter Educatiefestival 2023 in Amsterdam (15 en 16 maart) en Den Haag (27 t/m 30 maart). 

 
  Lees meer en meld je aan  
 
 
 
 
 
 
 
Comedy Queen en het omgaan met emoties
 

De Zweedse speelfilm Comedy Queen behandelt het emotionele leven van Sasha (13). Ze verloor haar moeder door zelfdoding en probeert grip te krijgen op haar emoties door humor in te zetten.

 

Vorige week waren we in Leeuwarden voor de allereerste vertoning van deze film bij het Noordelijk Film Festival. In het bijbehorende verdiepingsprogramma ging moderator Farbod Moghaddam met de leerlingen in gesprek over o.a. het omgaan met emoties.

 

Comedy Queen is voor VO leerjaar 1 en 2 te boeken als educatievertoning tijdens het Movies that Matter Educatiefestival 2023 in Amsterdam (15 en 16 maart) en Den Haag (27 t/m 30 maart).

 
  Lees meer over het festival  
 
 
 
 
 
 
 
Actuele filmtips
 

Wil je met leerlingen in gesprek over een onderwerp dat in het nieuws is? Of rondom één van de jaarlijkse themadagen en themaweken? Wij zetten hieronder twee onderwerpen op een rijtje met bijbehorende films en lesmateriaal. 

 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
Klimaattop in Egypte
 

Van 7 t/m 18 november vindt de klimaattop plaats in Egypte. Zo’n 200 landen bespreken samen hoe de opwarming van de aarde kan worden afgeremd. Wil je hier in de klas aandacht aan besteden? Kijk dan deze korte films mét online lesmateriaal:

 

When A Town Runs Dry

vanaf vmbo onderbouw

 

Anote’s Ark

vanaf vmbo bovenbouw

 
 
 
 
 
Paarse Vrijdag
 

Op 9 december organiseert het GSA netwerk Paarse Vrijdag. Kleur de school paars en besteed met leerlingen aandacht aan seksuele- en genderdiversiteit. Mocht je rondom Paarse Vrijdag naar de bioscoop willen gaan met je leerlingen, dan kun je bij ons de volgende twee programma’s boeken: 

 

A Perfectly Normal Family

voor VO leerjaar 1 en 2

 

Rafiki

voor VO bovenbouw en mbo

 
 
 
 
 
 
De laatste educatie updates ontvangen?

  Volg ons op LinkedIn  
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl/educatie
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly