online versie
 
Nieuwsbrief
april 2022
 
 
 
 
 
 
Kaartverkoop is van start!
 

Nadat het festival in 2020 werd geannuleerd en in 2021 noodgedwongen alleen online was, zijn wij bijzonder blij je weer te kunnen verwelkomen in de bioscoop. In deze nieuwsbrief tippen we een paar programma’s.

 

Het Movies that Matter Festival vindt plaats van vrijdag 8 t/m zaterdag 16 april in Den Haag (Pathé Buitenhof, Filmhuis Den Haag en Concordia Theater), op satellietlocaties door het land én online. We presenteren meer dan tachtig bijzondere speelfilms, spraakmakende documentaires en shorts, met een uitgebreid verdiepingsprogramma.

 

De in het geheim gemaakt documentaire Navalny opent het festival op vrijdag 8 april. Filmmaker Daniel Roher is hierbij aanwezig, net als enkele hoofdpersonen die dichtbij Navalny staan. Na de vertoning gaan ze in gesprek met NOS-correspondent Kysia Hekster.

 

Meerdere films op het festival sluiten aan op de huidige situatie in Oekraïne. Zo is The Treasures of Crimea geselecteerd in Dutch Movies Matter, draait Trenches in Take on Power en is 107 Mothers te zien in Take on Love. F@ck This Job is onderdeel van Take on Voices en Captain Volkonogov Escaped is één van de Festival Favourites.

 
  Ontdek het programma  
 
 
 
 
   
Activist
 
 
 
 
Competitie
 

In ons Activist-programma presenteren we acht documentaires over mensenrechteverdedigers die zich weigeren neer te leggen bij onrecht en onderdrukking. In een wereld waarin het soms onmogelijk lijkt iets ten goede te veranderen, staan zij op. Dapper. Vaak eigenwijs. Altijd positief. Met trots verwelkomen we deze inspirerende mensen op ons festival.

 
  Bekijk de films  
 
 
 
 
Activist Night
 

Tijdens de Activist Night op dinsdag 12 april worden de activisten uit de acht films in de spotlight gezet. Voorafgaand aan de vertoning van de documentaire Eternal Spring (長春) gaat journalist en presentator Natasja Gibbs in gesprek met activist Daxiong en regisseur Jason Loftus. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra opent de Activist Night.

 
  Tickets  
 
 
 
 
 
 
 
 
Best of #MtMF22
 

Bekijk drie festivalfavorieten plus verdiepingsprogramma’s tijdens de Best of #MtMF22 dag op zaterdag 16 april. We trappen de dag af met The Territory, gevolgd door L’événement en sluiten af met de winnaar van de publieksprijs. Een kaartje voor de Best of #MtMF22 dag kost €28,50 voor alle drie de films.

 
  Tickets  
 
 
 
 
 
 
 
Sacharov Special
 

Op maandag 11 april presenteren wij, in samenwerking met het Europees Parlement, een speciaal programma rondom de Sacharovprijswinnaar Aleksej Navalny. Deze belangrijkste Europese mensenrechtenprijs voor vrijheid van denken en doen werd vorig jaar aan de Russische oppositiepoliticus en anti-corruptieactivist toegekend. In dit kader vertonen we de films Navalny en F@ck This Job. Ruslandkenner Jelle Brandt Corstius leidt de avond en gaat na afloop van de films in gesprek met diverse gasten. Op deze speciale avond zijn beide films gratis toegankelijk, reserveren van een ticket is vereist.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
2Doc tipt MtMF22
 

Welke festivaldocu’s mag je volgens filmkenner Helmut Boeijen en 2Doc.nl redacteur Kitty Munnichs écht niet missen?

 
  Beluister de podcast  
 
 
 
Camera Justitia Masterclass
 

Aan de hand van de Camera Justitia-films gaan we in op actuele juridische kwesties met Karim Khan, hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof.

 
  Tickets  
 
 
 
 
 
 
Shorts
 

Voor het shortsprogramma zijn twintig korte films geselecteerd. De shorts zijn per thematisch blok dagelijks te zien in Filmhuis Den Haag of online on demand gedurende de hele festivalperiode. Zeven films uit het programma maken bovendien kans op de nieuwe Shorts Award en een prijzengeld van € 1.500. Het shortsprogramma wordt mogelijk gemaakt door HUMAN.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
 
Chosen by
 

Van dinsdag 12 t/m donderdag 14 april, elke avond om 21:00 uur, kiezen BN’ers hun favoriet uit het festivalprogramma. Op dinsdag 12 april presenteert Romana Vrede On These Grounds. Victoria Koblenko toont op woensdag 13 april Trenches. En op donderdag 14 april kiest Nicolaas Veul Nelly & Nadine.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
 
OMARI; geen gezeik
 

Op zaterdag 16 april presenteert BNNVARA in aanwezigheid van de hoofdpersonen de feestelijke wereldpremière van de film OMARI; geen gezeik (Wouter Vogel). In dit portret van zangeres en vlogger Selma Omari krijgen we een inkijkje in haar leven, haar jeugd in het Rotterdamse Crooswijk en het seksisme waarmee ze te maken krijgt.

 
  Tickets  
 
 
 
 
Veelgestelde vragen
 

Heb je een vraag over het festival? We hopen hem alvast voor je te kunnen beantwoorden.

 
  Bekijk de FAQ  
 
 
 
Cineville
 

Met je Cinevillepas kun je naar festivalvertoningen in Filmhuis Den Haag en een select aantal films in Pathé Buitenhof.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
 

Het Movies that Matter Festival 2022 wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en partners als Amnesty International, ASN Foundation, Creative Europe Media, Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Fonds 21, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, Oak Foundation, dagblad Trouw, vfonds, VEVAM en VSBfonds.

 
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly