online versie
 
Festivalnieuwsbrief
april 2022
 
 
 
 
 
 
Festival van start!
 

Vanavond opent het Movies that Matter Festival met een uitverkochte vertoning van de film Navalny. Regisseur Daniel Roher vertelt in deze documentaire het bloedstollende verhaal van de moordpoging in 2020 op de Russische oppositieleider Aleksej Navalny.

 

Nog geen keuze uit het programma kunnen maken? In deze nieuwsbrief geven we je een aantal tips voor het openingsweekend!

 
  Ontdek het programma  
 
 
 
 
 
 
 
Activisten in de schijnwerpers
 

In ons Activist-programma presenteren we acht documentaires over mensenrechtenverdedigers die zich weigeren neer te leggen bij onrecht en onderdrukking. In een wereld waarin het soms onmogelijk lijkt iets ten goede te veranderen, staan zij op. Dapper. Vaak eigenwijs. Altijd positief. Met trots verwelkomen we deze inspirerende mensen dit weekend op ons festival.

 
  Bekijk de Activist-films  
 
 
 
 
Shorts
 

Elke dag zijn er korte films per thematisch blok te zien in Filmhuis Den Haag of online on demand gedurende de hele festivalperiode.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
Trouw Special
 

In samenwerking met de redactie van Trouw presenteren we op zaterdag 9 april twee bijzondere films met nagesprekken onder leiding van filmcriticus Remke de Lange.

 

De special opent om 11:00 uur met de wereldpremière van Het Grote Verzwijgen, Marieke van der Windens aangrijpende speurtocht naar het oorlogsverleden van haar familie. Daarna is om 14:00 uur Les Choses humaines te zien, een intens rechtbankdrama over een controversiële verkrachtingszaak. Na afloop spreken we met Femke Zeven, jurist en manager van Bureau Clara Wichmann.

 

Voor het voordelige tarief van € 19,- zie je beide films, inclusief de nagesprekken.

 
  Tickets  
 
 
 
 
Take on Voices: Safer World for the Truth
 

In samenwerking met Free Press Unlimited presenteren we een discussie over journalisten die worden bedreigd en persvrijheid.

 
  zaterdag 9 april 10:00  
 
 
 
 
 
 
Wereldpremières
 

Diverse films beleven dit weekend hun wereldpremière op het festival zoals de docu Het Grote Verzwijgen en Met Mes, de nieuwe, kleurrijke film van Sam de Jong met Hadewych Minis en Shady El-Hamus in de hoofdrollen. Op zaterdag gaat ook de roadmovie Ik ben een bastaard in première. In de film gaat de Vlaamse schrijver en theatermaker Rashif El Kaoui op zoek naar antwoorden die zijn worstelingen met zijn bi-culturele identiteit kunnen verzachten. En in Wij praten niet maken we kennis met vier jongeren die verstrikt zijn geraakt in een complex netwerk van seksueel geweld en uitbuiting.

 

Op zondag laat Time of Pandemics zien dat we toekomstige pandemieën alleen kunnen beheersen met een eerlijke wereldwijde verdeling van gezondheidszorg en medicijnen. De film viert zijn wereldpremière op ons festival in aanwezigheid van Marion Koopmans. Liefsteling gaat over geliefden Hetty (76) en Jeanne (91) die vastbesloten zijn ‘te genieten tot het gaatje’. Maar Jeannes dementie wordt erger, en dat zet hun geluk onder druk. In Sexual Healing volgen we Evelien in haar moedige zoektocht naar intimiteit, waarbij ze taboes niet uit de weg gaat. En ten slotte gaat Stop Filming Us but Listen dieper in op de machtsongelijkheid die voortkomt uit kolonialisme en de gevolgen daarvan voor de representatie van de Democratische Republiek Congo (DRC).

 
 
 
 
 
Take on Afghanistan: In Conversation
 

Orwa Nyrabia (IDFA) gaat in gesprek met onze hoofdgasten: Sahra Mani, Aboozar Amini en Dawood Hilmandi.

 
  zaterdag 9 april 13:00  
 
 
 
   
Klimaatspecials
 
 
 
 
Milieudefensie: Duty of Care
 

Op zaterdag 9 april vertonen wij in samenwerking met de Milieudefensie de korte film Shell en de olieramp in Nigeria met aansluitend de première van Duty of Care, over de rechtszaken tegen Shell en de Nederlandse overheid om klimaatverandering aan te pakken. Na afloop van de film is er een nagesprek met onder anderen regisseur Nic Balthazar en advocaat Roger Cox.

 
  Tickets  
 
 
 
 
Ministerie van Buitenlandse Zaken: Invisible Demons
 

In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken is op zondag 10 april een speciale vertoning van de film Invisible Demons, over de impact van klimaatverandering op het leven in Delhi. Na afloop vindt een verdiepend nagesprek plaats onder leiding van Marieke Eyskoot.

 
  Tickets  
 
 
 
 
 
Take on Film & the Green Deal
 

Aan de hand van een case study gaan we in op groen filmmaken en de rol van storytelling in klimaatactivisme.

 
  zaterdag 9 april 16:00  
 
 
 
 
 
 
De Groene Amsterdammer
 

Op zondag 10 april presenteert De Groene Amsterdammer op het festival twee films over de klimaatcrisis.

 

Bigger Than Us gaat over de generatie jongeren die wereldwijd in actie komt tegen problemen als klimaatontwrichting, inperking van de persvrijheid, sociale onrechtvaardigheid of voedselonzekerheid. In Duty of Care wordt de geëngageerde advocaat Roger Cox gevolgd in zijn rechtszaken tegen Shell en de Nederlandse overheid om klimaatverandering harder aan te pakken. Na afloop van beide films is er een verdiepend programma onder leiding van Groene-redacteur Jaap Tielbeke.⁠

 
  Tickets  
 
 
 
 
Satellietlocaties

  Bekijk het programma  
 
 
 
Veelgestelde vragen
 

Heb je een vraag over het festival? We hopen hem alvast voor je te kunnen beantwoorden.

 
  Bekijk de FAQ  
 
 
 
Cineville
 

Met je Cinevillepas kun je naar festivalvertoningen in Filmhuis Den Haag en een select aantal films in Pathé Buitenhof.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
 

Het Movies that Matter Festival 2022 wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en partners als Amnesty International, ASN Foundation, Creative Europe Media, Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Fonds 21, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, Oak Foundation, dagblad Trouw, vfonds, VEVAM en VSBfonds.

 
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly