online versie
 
Persoonlijke uitnodiging
Movies that Matter Festival 2023
 
 
 
 
 
 
MtMF23 - Connect
 

Het Movies that Matter Festival – hét internationale filmfestival over mensenrechten – is dit jaar van 24 maart t/m 1 april in Den Haag en op satellietlocaties door het hele land. We presenteren meer dan tachtig bijzondere speelfilms, spraakmakende documentaires en shorts, met een uitgebreid verdiepingsprogramma.

 

In tijden als deze zijn dialoog en ontmoeting belangrijker dan ooit. Het Movies that Matter Festival wil met de geselecteerde films en verdiepingsprogramma’s bijdragen aan het slechten van muren in de maatschappij en verbinding tussen mensen stimuleren.  

 

Het is ons dan ook een groot genoegen je – mede namens hoofdpartner de Nationale Postcode Loterij – uit te nodigen voor de openingsavond en een aantal bijzondere filmavonden op het Movies that Matter Festival 2023.  

  

Hieronder vind je meer informatie. Wil je bij één of meer avonden aanwezig zijn? Laat dat dan uiterlijk maandag 6 maart aan ons weten via onderstaande knop. 

 
  RSVP  
 
 
 
 
 
 
 
Opening Night
 

De 15e editie van het Movies that Matter Festival wordt op vrijdag 24 maart geopend door Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media. Het festival gaat van start met de wereldpremière van Kleinkinderen van de Oost van Daan van Citters.  

 

Van Citters speelde als acteur samen met Joenoes Polnaija in de speelfilm De Oost (Jim Taihuttu, 2021), waar op de set een hechte vriendschap ontstond tussen de twee. In Kleinkinderen van de Oost volgen ze het spoor van hun opa’s in Indonesië, die beiden vochten voor Nederland tegen Indonesische onafhankelijkheid: Daans opa als oorlogsvrijwilliger vanuit Nederland, die van Joenoes als Molukse soldaat in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.   

 

Daan van Citters en Joenoes Polnaija zijn beiden aanwezig voor een nagesprek bij de film. De presentatie van deze avond is in handen van Milouska Meulens.  

 

 

Vrijdag 24 maart om 20.00 uur, Theater aan het Spui

 
 
 
 
 
 
 
 
Activist Night
 

Tijdens de Activist Night op dinsdag 28 maart staan acht mensenrechtenverdedigers en hun films centraal. Ook de regisseurs van de films zijn erbij aanwezig.  De avond wordt geopend door mensenrechten-ambassadeur Bahia Tahzib-Lie. Voorafgaand aan de vertoning van de documentaire A Story of Bones gaat presentator Sahar Shirzad in gesprek met activist Annina Van Neel en regisseur Joseph Curran.  

  

In A Story of Bones volgen we de Namibische Annina Van Neel, die werkt voor een bedrijf dat een vliegveld bouwt op Sint-Helena. Daar hoort ze over de ontdekking van massagraven van slaafgemaakten op het eiland. Als Annina zich inzet voor een waardige rustplaats, stuit ze op verzet, onverschilligheid en de hardnekkige erfenis van het kolonialisme. 

 

Dinsdag 28 maart om 20.00 uur, Theater aan het Spui  

 
 
 
 
 
 
 
 
Dutch Movies Matter Night
 

In het Dutch Movies Matter-programma staan Nederlandse speelfilms en documentaires centraal. Hoe verschillend ze ook zijn, één ding hebben ze gemeen: ze richten hun lens op sociale misstanden en menselijke waardigheid. Op woensdag 29 maart vertonen we de speelfilm Die middag van filmmaker en hoofdgast Nafiss Nia. Die middag verhaalt over de uit Iran naar Nederland gevluchte Roya, die op het punt staat te worden teruggestuurd. Wanhopig bezoekt ze een vrouw die vluchtelingen zou helpen. Maar haar deur is gesloten. Erachter een man, met zijn eigen wanhoop. Poëtische meditatie over het leven als vluchteling in Nederland, en over hoop die je meedraagt op je vlucht. 

 

De avond wordt geopend door Saskia Bruines, wethouder Financiën, Cultuur en Economie van de gemeente Den Haag. Regisseur Nafiss Nia is te gast en de presentatie is in handen van programmamaker Ikenna Azuike. 

 

Woensdag 29 maart om 20.00 uur, Theater aan het Spui

 
 
 
 
 
 
 
 
Camera Justitia Night
 

Tijdens de Camera Justitia Night op donderdag 30 maart staan recht en gerechtigheid centraal. We vertonen de documentaire Theatre of Violence van Lukasz Konopa en Emil Langballe. De scherpe, flamboyante advocaat Krispus Ayena leidt ons langs een fascinerende, complexe zoektocht naar de essentie van gerechtigheid. Voor het Internationaal Strafhof verdedigt hij Dominic Ongwen, voormalig commandant in het Oegandese ‘Verzetsleger van de Heer’ van Joseph Kony. Maar Ongwen is zelf ook ontvoerd en gehersenspoeld door datzelfde leger toen hij pas 9 was en dus rijst de vraag: is hij dader of toch ook slachtoffer?

 

Filmmaker Lukasz Konopa en producent Helle Faber zijn aanwezig voor het nagesprek. De presentatie van de avond is in handen van Leila Prnjavorac.

 

Donderdag 30 maart om 20.00 uur, Theater aan het Spui

 
 
 
 
 
 
 
 
Meld je nu aan voor deze speciale avonden!
 

Voor de openingsavond verstrekken we maximaal twee vrijkaarten. Ben je die avond verhinderd of wil je de twee vrijkaarten inzetten op een van de andere speciale avonden, dan kan dat. Daarnaast bieden wij je kortingskaarten aan voor de speciale avonden, zolang de voorraad strekt. Voor meer informatie kun je mailen naar aanmelding@moviesthatmatter.nl. Deze uitnodiging is overigens strikt persoonlijk. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

 
  RSVP  
 
 
 
 
 

Het Movies that Matter Festival 2023 wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en partners Amnesty International, ASN Bank, CFAP, Creative Europe Media, Dioraphte, Gemeente Den Haag, European Cultural Foundation, Fonds 1818, Fonds 21, Janivo, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, Oak Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, dagblad Trouw, de Versterking, vfonds, VEVAM en VSBfonds.

 

 
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly