Nieuwe voorzitter RvT Movies that Matter

Wij zijn heel blij en trots dat we Lilian Gonçalves-Ho Kang You mogen verwelkomen als de nieuwe voorzitter van onze Raad van Toezicht. Zij volgt in deze functie Bart Stapert op, die in 2012 tot het bestuur toetrad.

Lilian Gonçalves-Ho Kang You (Paramaribo, 1946) is jurist. Zij studeerde rechten in Leiden. Na haar studie keerde ze terug naar Suriname, waar ze jurist werd bij het kabinet van de minister-president in Paramaribo. Daar ontmoette ze haar latere echtgenoot Kenneth Gonçalves, waarmee ze jarenlang werkte in het advocatenkantoor dat ze samen oprichtten. In 1982 was Kenneth Gonçalves, naast advocaat de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, een van de vijftien Surinamers die om het leven werd gebracht bij de Decembermoorden.

Een jaar later vertrok Gonçalves-Ho Kang You met haar dochtertje naar Nederland. Hier ging ze aan de slag als advocaat. In de loop der jaren heeft ze zich vanuit meerdere functies ingezet voor maatschappelijke doelen, in het bijzonder voor de bescherming van mensenrechten. Zo was ze vice-voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling en voorzitter van Amnesty International Nederland. Van 2005 tot 2009 was ze lid van het internationale bestuur van Amnesty wereldwijd. Ook in de culturele wereld was ze actief, onder meer als commissaris van het Concertgebouw Amsterdam en voorzitter van het Prins Claus Fonds. In 2009 werd Gonçalves-Ho Kang You benoemd tot staatsraad bij de Raad van State. In 2020 was ze voorzitter van de commissie van de Raad van Cultuur die de minister adviseerde over de teruggaaf van koloniale roofkunst.

Lilian heeft zich eerder ingezet als ambassadeur van Movies that Matter en was in 2017 voorzitter van de Activist-jury op het festival.