Night of the Kings winnaar Camera Justitia

Night of the Kings van regisseur Philippe Lacôte heeft de Camera Justitia Award gewonnen op het Movies that Matter Festival 2021.

Deze rauwe en energieke film is een unieke kijkervaring die barst van de creativiteit. Als een verlegen jongeman aankomt in de Maca-gevangenis in Ivoorkust, waar de gevangenen heersen, wijst de Baas hem aan als de nieuwe ‘Roman’: verhalenverteller. Al snel komt hij erachter dat het een zaak is van leven en dood.

Night of the Kings is nog online te zien tot en met maandag 26 april uur.

Tickets en info

Juryrapport

De jury omschrijft Night of the Kings als “Een prachtige, poëtische film die je niet loslaat en zich afspeelt in de beruchte MACA-gevangenis in Abidjan, Ivoorkust, waar gevangenen de dienst uitmaken, terwijl de bewakers toekijken als het publiek bij een theaterproductie.” Het is een film die de jury niet alleen prijst vanwege het belangrijke verhaal over macht: “de acteerprestaties zijn geweldig. De film voelt episch. Zoals elk goed verhaal blijft het je bij en spookt het nog lang in je gedachten rond.”

Quo Vadis, Aida? werd aangewezen als runner-up en wordt geprezen als “wellicht de meest effectieve portrettering van de Srebrenica Genocide die op dit moment gemaakt is”.

De Camera Justitia-jury bestaat uit:

  • Kathryne Bomberger (juryvoorzitter) – directeur-generaal International Commission on Missing Persons
  • Michel Bravo – hoofd Strategie, Innovatie en Onderzoek directoraat-generaal Politie van het ministerie van Justitie en Veiligheid
  • Mandy Chang – Commissioning Editor bij BBC Storyville
  • Ally Derks – medeoprichter IDFA
  • Marieke de Hoon – universitair docent internationaal recht, internationaal strafrecht en mensenrechten; Senior Counsel en Director Netherlands Office van de Public International Law & Policy Group

Lees het volledige rapport