online versie
 
Persoonlijke uitnodiging
Movies that Matter Festival 2024
 
 
 
 
 
 
MtMF24 - Human, right?
 

Het Movies that Matter Festival – het internationale filmfestival over mensenrechten – vindt dit jaar plaats van 22 tot en met 30 maart in Den Haag en op satellietlocaties door het hele land. We presenteren meer dan tachtig bijzondere speelfilms, spraakmakende documentaires en korte films, met een uitgebreid verdiepingsprogramma. 

 

Op 10 december 2023 was het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen. Wereldwijd staan deze rechten onder druk, terwijl ze in Nederland zo vanzelfsprekend lijken, toch?  

 

Het Movies that Matter Festival wil met de geselecteerde films en verdiepingsprogramma’s bijdragen aan het zichtbaar maken van misstanden overal ter wereld, maar ook laten zien welke mensen hiertegen in actie komen en waarom zij onze steun zo hard nodig hebben. 

 

Het is ons dan ook een groot genoegen jou met een gast uit te nodigen voor de openingsavond en een aantal bijzondere filmavonden op het Movies that Matter Festival 2024.  Hieronder vind je meer informatie.

 

Wil je bij één van deze avonden aanwezig zijn? Laat dat dan uiterlijk maandag 4 maart aan ons weten via onderstaande knop.  Let op: de speciale avonden zijn drukbezochte avonden, dus wees op tijd met aanmelden. We hanteren een first come, first served beleid. Vanaf 7 maart start de reguliere kaartverkoop, dan kunnen ook kaarten gekocht worden voor de drie speciale avonden.  

 
  RSVP  
 
 
 
 
 
 
 
Opening Night
 

De 16e editie van het Movies that Matter Festival wordt op vrijdag 22 maart geopend door de jonge activist Mert Kumru. De opening wordt muzikaal opgeluisterd met een optreden van Karima el Fillali en Shishani. De presentatie van deze avond is in handen van Bahram Sadeghi.   

 

De openingsfilm is in alle vezels een Movies that Matter-film: actueel, rauw en op de hartslag van de samenleving. De titel wordt spoedig bekend gemaakt. 

 

Vrijdag 22 maart om 20.00 uur, Grote Zaal, Theater aan het Spui.
De inloop is vanaf 19.15 uur.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Dutch Movies Matter Night
 

In het Dutch Movies Matter-programma staan Nederlandse speelfilms en documentaires centraal. Hoe verschillend ze ook zijn, één ding hebben ze gemeen: ze richten hun lens op sociale misstanden en menselijke waardigheid.

 

Op maandag 25 maart vertonen we de documentaire Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen van Pieter van Huystee. De film laat ons de vrouwen en meisjes die de Japanse kampen overleefden zien en hoe zij hier later in hun leven mee omgingen. De Japanse kampen lieten immers grote littekens na, en veel van die littekens zijn nog niet genezen of verdwenen. Als kijker kruipen we in de hoofden van de overlevenden. Van de kampen bestaan weinig foto’s en er is haast geen filmmateriaal. Wel zijn er door de vrouwen en kinderen in het kamp honderden tekeningen gemaakt. 

 

De avond wordt geopend door Frederieke Leeflang, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).  

 

Maandag 25 maart om 20.00 uur, Grote Zaal, Theater aan het Spui

 
 
 
 
 
 
 
 
Activist Night
 

Tijdens de Activist Night op dinsdag 26 maart staan de mensenrechtenverdedigers en hun films centraal. De activisten uit de acht films zijn aanwezig en worden in de spotlight gezet. Ook de regisseurs van de films zijn aanwezig.

 

De avond wordt geopend door Wim Geerts, Mensenrechtenambassadeur. Voorafgaand aan de vertoning van de documentaire Drawing a Line gaat presentator Simone Weimans in gesprek met activist Rachita Taneja en regisseur Pana Sama. 

   

Drawing a Line is een portret van de jonge Indiase cartoonist Rachita Taneja, die vervolging en censuur tegengaat met humor en eerlijkheid. Te midden van toenemende onderdrukking van vrijheid van meningsuiting, neemt ze het op tegen de, Hindoenationalistische ideologie van de Modi-regering

 

Dinsdag 26 maart, 20.00 uur, Grote Zaal, Theater aan het Spui   

 
 
 
 
 
 
 
 
Camera Justitia Night
 

Tijdens de Camera Justitia Night op donderdag 28 maart staan recht en gerechtigheid centraal.

 

We vertonen de documentaire Soundtrack to a Coup d’Etat. Jazz en dekolonisatie zijn verbonden in een historische achtbaan die het Koude Oorlog-tijdperk herschrijft waarin musici Abbey Lincoln en Max Roach het VN Veiligheidsraadgebouw binnendrongen om te protesteren tegen de moord op Patrice Lumumba.

 

Voorafgaand aan de film is er een vraaggesprek met de regisseur van de film, Johan Grimonprez, onder leiding van Maral Khajeh.

 

Donderdag 28 maart om 19.30 uur, Grote Zaal, Theater aan het Spui

 
 
 
 
 
 
 
 
Aanmelden
 

Wil je bij één van deze avonden aanwezig zijn? Laat dat dan uiterlijk maandag 4 maart aan ons weten via onderstaande knop. 

 
  RSVP  
 
 
 
 
 

Het Movies that Matter Festival 2024 wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en partners Amnesty International, ASN Bank, CFAP, Creative Europe, Het Cultuurfonds, Fonds 1818, Fonds 21, Gemeente Den Haag, HUMAN, Janivo, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, NPO, Oak Foundation, dagblad Trouw, de Versterking, vfonds, VEVAM en VSBfonds.

 

 
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly