online versie
 
Uitnodiging Special Herdenkinsjaar Slavernijverleden
Movies that Matter Festival 2024
 
 
 
 
 
 
 

Beste lezer,

 

Via deze weg nodigen Movies that Matter en Black Achievement Month je van harte uit voor de special in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

 

Vorig jaar stonden we vlak voor de start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden stil bij dit jubileumjaar. Dit jaar blikken we terug en kijken we vooruit aan de hand van twee films: The Black Pete Files van Festus Tollen Asema van Loëlle Monsanto. Met hen bespreken we het belang van kunst bij het verwerken, her- en erkennen van de geschiedenis.

 

De avond wordt geopend met een keynote van Peggy Brandon, curator en kwartiermaker van het Nationaal Slavernijmuseum in oprichting. Na afloop vindt een panelgesprek plaats met de filmmakers, Peggy Brandon en Marlon Titre, directeur van Filmhuis Den Haag.

 

Moderatie is in handen van Maurice Seleky.

 

Voor meer informatie over het programma en om kaarten te bestellen, klik hier.

 

 
 
 
 
 
 

Gasten

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Peggy Brandon, geboren in Suriname, is kwartiermaker en curator van het nieuw te bouwen Nationaal Slavernijmuseum. Binnen het team van 3 kwartiermakers is ze verantwoordelijk voor het museale concept en museale businessplan, in opdracht van de gemeente Amsterdam en het Ministerie OCW. Daarnaast is ze de founding directeur van Mocca, een kenniscentrum voor cultuureduatie, voor de gemeente Amsterdam.

 

Peggy is momenteel voorzitter van de Raad van Toezicht van de stichting Musea Bekennen Kleur, een alliantie van musea gericht op diversiteit en inclusie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Festus Toll brengt vaak morele kwesties en de zoektocht naar identiteit samen in zijn films. Als kunstenaar, regisseur en autodidacte editor streeft hij ernaar persoonlijke verhalen te vertellen die een sociale urgentie met zich meedragen.

 

Op dit moment werkt hij als editor voor Fortyun: Un Dutch (geregisseerd door Menna Laura Meijer) en heeft hij zijn laatste film The Story of Ne Kuko voltooid, over de lopende discussie betreffende de restitutie van geroofde Afrikaanse objecten in Europese musea. Deze film beleefde zijn wereldpremière op IDFA 2023.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Loëlle Monsanto, een Surinaamse filmmaker en video editor gevestigd in Nederland, maakte haar debuut met Sranan Folktales (2016-2019), een korte horror webserie geproduceerd in Suriname door een groep autodidacte jonge talenten. Ze nam de regie, productie en montage van de eerste vijf afleveringen van deze serie voor haar rekening.

 

Gedurende de periode van 2011 tot 2019 werkte Loëlle aan verschillende commerciële en documentaire projecten in Suriname. In 2019 bracht Loëlle’s reis haar naar Nederland, waar ze haar passie voor film voortzette door zich in te schrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

 

Onlangs is zij afgestudeerd als scenarioschrijver/regisseur met de creatie van de korte film Asema, die tevens dient als de zesde aflevering van de serie Sranan Folktales.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Marlon Titre is directeur-bestuurder van Filmhuis Den Haag. Daarnaast is hij lid van de Nederlandse Unesco Commissie, voorzitter van het Genootschap Nederland-Aruba, adviseur bij het Fonds Podiumkunsten, lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Omroep Muziek en bestuurslid van de Dutch Don’t Dance Division.

 

Eerder was hij Hoofd Klassiek aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, hoofdvakdocent gitaar en Studieleider van de Master of Music aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en bestuurslid van de Stichting New European Ensemble.

 
 
 
 
 
 

Moderatie

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoewel opgeleid als jurist koos Maurice Seleky voor een carrière in de creatieve industrie en cultuursector. Sinds 1 april 2020 werkt Seleky als hoofd Communicatie & Marketing en lid van het managementteam van het Amsterdam Museum. Daarnaast presenteert hij regelmatig publieke programma’s, zowel op het podium als via andere media zoals podcasts en televisie.

 
 
 
 
 
 

The Movies that Matter Festival 2024 is made possible by main partner Nationale Postcode Loterij and partners Amnesty International, ASN Bank, CFAP,  Het Cultuurfonds, Creative Europe, Fonds 1818, Fonds 21, Gemeente Den Haag, HUMAN, Janivo, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, NPO, Oak Foundation, dagblad Trouw, de Versterking, vfonds, VEVAM and VSBfonds.

 

 
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly