online versie
 
Nieuwsbrief
25 maart 2024
 
 
 
 
 
 
Indrukwekkend openingsweekend
 

Het eerste weekend van ons festival zat bomvol met indrukwekkende programma’s. Zo waren er diverse vertoningen met de hoofdgasten Ahmet Boyacıoğlu, Tülin Özen en Nazmiye Oral. Ook opende de tentoonstelling Roots & Soil, een aangrijpende expositie ontstaan uit een langdurige samenwerking tussen fotograaf Ahmet Polat en studenten uit Gaziantep, die hun belevingen na de grootste Turkse aardbeving op 6 februari 2023 delen. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken t/m 30 maart in The Grey Space in the Middle.

 

Een bijzonder hoogtepunt was het openingsritueel voorafgaand aan de première van I am the River, the River is Me. Na de vertoning van Mediha vond een nagesprek plaats met de protagonist Mediha, die niet aanwezig kon zijn, maar zelfs via een telefoonverbinding het publiek wist te ontroeren.

 

In deze nieuwsbrief geven we je weer een aantal tips voor de komende festivaldagen!

 
  Ontdek het programma  
 
 
 
 
 
 
 
Vertoningen in heel Den Haag
 

Naast onze hoofdlocaties Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui brengen we festivalvertoningen naar verschillende plekken in Den Haag! Nieuwspoort vertoont dinsdag 26 maart Of Caravan and the Dogs en gaan we in gesprek met regisseur Askold Kurov en activist Kirill Martynov.  De Regentes vertoont dinsdag 26 maart Neandria en donderdag 28 maart Searching for Nika. En na de vertoning van de meeslepende film The Mother of All Lies in theater de Vaillant op donderdag 28 maart, kun je genieten van een speciale iftar-maaltijd.

 
  Bekijk het programma  
 
 
 
 
De filmroute van Jonneke de Zeeuw a.k.a. Mooncake
 

The Queen of Culinary Treasures @mooncake.nl deelt haar must-sees van het festival.

 
  Bekijk de filmroute  
 
 
 
   
2 x Activist op dinsdag
 
 
 
 
Activist Night
 

Tijdens de Activist Night op dinsdag 26 maart staan de mensenrechtenverdedigers en hun films centraal. De activisten uit de acht films zijn aanwezig en worden in de spotlight gezet. Ook de regisseurs van de films zijn erbij. De avond wordt geopend door Mensenrechtenambassadeur Wim Geerts en spoken word artiest Sunni Lamin Barrow. Na afloop van de vertoning van de documentaire Drawing a Line gaat presentator Simone Weimans in gesprek met activist Rachita Taneja en regisseur Sama Pana.

 
  Activist Night  
 
 
 
 
Link Up met Naaz
 

Naaz toont op dinsdag 26 maart Mediha (Hasan Oswald) over een jonge Yezidi-vrouw die ontvoering en slavernij door ISIS overleefde en op een dappere missie gaat. Op zoek naar gerechtigheid, naar innerlijke genezing, en naar haar vermiste ouders en broertje. Hartverscheurend en inspirerend. Na de vertoning gaat moderator Beri Shalmashi in gesprek met Naaz over de film. Naaz is een opkomende alternatieve artiest, producer, regisseur en songwriter uit Amsterdam.

 
  Mediha  
 
 
 
 
 
AI gebruiken om met je overleden geliefden te kunnen praten?
 

Eternal You volgt mensen die AI gebruiken om avatars van overleden mensen te creëren. Zo kunnen ze nog steeds communiceren met hun geliefden. Bekijk deze film op dinsdag 26 maart in Theater aan het Spui.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
The Insides of Our Lives
 

Zondag gaat The Insides of Our Lives in première, een poëtische combinatie van fictie en found footage uit de jaren 1960 en 1970. Twee meisjes groeien op langs een Europese grens. Langzaam worden ze uiteengedreven en voelen ze wat het betekent om gescheiden te worden door grenzen. Vanavond is de film te zien om 18.00 uur te zien in Theater aan het Spui met aansluitend een nagesprek met regisseur Misja Pekel en Maartje van der Woude, hoogleraar Rechtssociologie.

 

Aanstaande woensdag gaan we tijdens de Industry Talk: Take on Archive ook uitgebreid in gesprek met Misja Pekel en editor Menno Otten over hoe ze dit beklemmende verhaal konden vertellen met materiaal uit onder andere Oost-Duitse archieven en privécollecties, en welke rol sound design speelde.

 
  Info & tickets  
 
 
 
 
KIX
 

Een coming-of-age docu over het leven van de getroebleerde straatjongen Sanyi uit Budapest.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
Take on Classics: Mustang
 

Vanavond om 17.30 uur te zien in Filmhuis Den Haag: Mustang. In een dorpje in het noorden van Turkije komen Lale en haar vier zussen terug van hun laatste schooldag voordat de zomer begint. Onderweg spelen de meisjes onschuldig uitgelaten nog wat met de jongens uit het dorp. Een bezorgde buurvrouw ziet dit als een grove uitspatting van zedeloosheid, en de meisjes raken verwikkeld in een groot schandaal met onverwachte gevolgen.

 

Actrice, theatermaker en schrijver Nazmiye Oral leidt de vertoning van de nieuwe klassieker Mustang in.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
Merch
 

Dit jaar hebben we met diverse Haagse makers merchandise gemaakt, geïnspireerd zijn op onze campagne van dit jaar. Zoals deze mok van TROBBIES.

 
  Lees meer  
 
 
 
 
 
 
Sacharov Special
 

In 2023 werd de Sacharov-prijs toegekend aan de Koerdische Jina/Mahsa Amini en de protestbeweging Vrouw, Leven, Vrijheid in Iran. Woensdag presenteren we in samenwerking met het Europees Parlement een speciaal programma gewijd aan de vrouwenbeweging in Iran en de vrouwen in ballingschap in Iran. Farah Karimi opent de avond met een persoonlijke toespraak. Gevolgd door de vertoning van het poëtische filmessay How Dare You Have Such a Rubbish Wish, geregisseerd door Mania Akbari. Na de film is er een nagesprek met Mania en de Iraanse journaliste Aida Ghajar. We sluiten de avond af met de dans performance Gheresh Midam van Roshanak Morrowatian.

 
  Bestel je gratis ticket  
 
 
 
 
Veelgestelde vragen
 

Heb je een vraag over de kaartverkoop? We hopen die alvast voor je te kunnen beantwoorden.

 
  Bekijk de FAQ  
 
 
 
 

Het Movies that Matter Festival 2024 wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en partners als Amnesty International, ASN Bank, CFAP, Creative Europe, Het Cultuurfonds, Fonds 1818, Fonds 21, Gemeente Den Haag, HUMAN, Janivo, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, NPO, Oak Foundation, dagblad Trouw, de Versterking, vfonds, VEVAM en VSBfonds.

 

 
 
 
 
 
Movies that Matter
 
moviesthatmatter.nl
 
       
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief Design & code by Eagerly