De filmroute van Mooncake

Omdat ons programma zoveel mooie films te bieden heeft, snappen wij dat het jou als bezoeker soms wat kan duizelen. Om je een handje te helpen, hebben wij aan een aantal bekende smaakmakers gevraagd naar welke films zij benieuwd zijn dit festival. Vandaag de beurt aan Jonneke de Zeeuw a.k.a. Mooncake, zelfbenoemd serial eater en foodpimp.

Op haar platform Mooncake deelt ze waar je gegeten moet hebben voor je de planeet weer verlaat. In Nederland laat ze zien hoe goed ons culinaire landschap er inmiddels uitziet en op Mooncake.nl geeft Jonneke een onafhankelijk podium aan bijzondere food-ondernemers. Haar visie: iedere hap telt, totdat niemand meer die ander is. Voor haar werk eet Jonneke heel wat af en komt ze ook in aanraking met de talloze (eet)culturen die Nederland rijk is. Het eten vormt een belangrijk deel van haar werk, maar minstens zo belangrijk zijn de verhalen van de mensen erachter. Wij vroegen haar naar de vier films waar zij het meest naar uitkijkt op #MtMF24.

I Shall Not Hate

Tal Barda, 2024

Ik ben nieuwsgierig naar I Shall Not Hate, omdat dit onderwerp actueler is dan ooit en het conflict veel verdeeldheid veroorzaakt. Deze film lijkt mij juist verbindend vanwege de Palestijnse dokter die, ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, blijft streven naar vrede. Het is opmerkelijk dat hij bijna boven het menselijke uitstijgt door niet toe te geven aan haat. We kunnen zeker een voorbeeld nemen aan wat deze man in zijn leven heeft bereikt.

 

Mediha

Hasan Oswald, 2023

De film Mediha trok mijn aandacht omdat het gaat over hoe iemand omgaat met ingrijpende gebeurtenissen. Het fascineert mij dat iemand die zo jong is en al zoveel heeft meegemaakt ook zo moedig en dapper is. Deze film lijkt mij ook hoopvol. Mediha neemt de beslissing om degene die verantwoordelijk is voor haar leed aan te spreken. Veel mensen zouden deze confrontatie vermijden en zich afsluiten, maar zij gaat de uitdaging aan. Ik ben zeer nieuwsgierig naar dit bijzondere meisje en vraag me af hoe het komt dat ze zo moedig is.

Grand Me

Atiye Zare Arandi, 2024

Het is ontroerend om te lezen dat de hoofdpersoon slechts 9 jaar oud is en al wel een enorm volwassen beslissing maakt: ze start een voogdijzaak tegen haar ouders. Het wekt mijn nieuwsgierigheid over hoe een kind van 9 tot zoiets komt. Bovendien ben ik benieuwd naar het effect op de film wanneer een naaste, de tante, dit verhaal filmt. Ik vermoed dat er een vorm van humor in de film aanwezig zal zijn, met scènes waarvan je kunt genieten, zoals het lakken van de nagels van haar opa. Het lijkt me een bitterzoete film, waarin de handelingen van dit 9-jarig meisje ongetwijfeld ontroerend zullen zijn.

Four Daughters

Kaouther Ben Hania, 2023

Hoewel ik al veel heb gelezen over IS, ben ik nog niet bekend met het perspectief vanuit het gezin. De film Four Daughters lijkt een unieke invalshoek te bieden, waarbij de focus ligt op de geschiedenis van deze familie. Ik hoop dat het mij een dieper inzicht biedt in de keuzes van de dochters, de rol van de moeder en dat ik daardoor hun keuzes beter kan begrijpen.